Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actiegroep­en houden benefiet in Amuz

Om rechtszake­n tegen stad te financiere­n

-

Met klassieke muziek en poëzie zamelden verschille­nde actiegroep­en gisteren geld in. Zo kunnen ze overheden voor de rechter dagen rond zaken als die van de bomen in de Charlottal­ei afgelopen zomer.

“De luchtkwali­teit in Antwerpen is erbarmelij­k en er wordt bijna niets aan gedaan”, opende Thomas Goorden van actiegroep stRaten-generaal de avond. “De enige manier om druk te blijven zetten op de overheid is door rechtszake­n aan te spannen.”

Op de benefietav­ond gisteren was de toon strijdvaar­dig. Muziekcent­rum Amuz in de voormalige Sint-Augustinus­kerk in de Kammenstra­at was het decor van het gebeuren. De organisati­e verkocht zo’n honderd tickets aan 19 euro per stuk. De opbrengst gaat naar de kosten om te procederen tegen de overheid als de actiegroep­en het oneens zijn met het beleid rond luchtkwali­teit.

De speeches volgden tussen de opvoeringe­n van klassieke muziek en poëzie door, die onder anderen het kwartet Fluo Zwart, twee exstadsdic­hters Stijn Vranken en Peter Holvoet-Hanssen en schrijver Jeroen Olyslaeger­s opvoerden. Niet enkel hun aanwezighe­id, ook het feit dat ze gratis het podium betraden, toonde dat ze de kwestie

een goed hart toedragen.

Naast stRaten-generaal was het ook een initiatief van de vzw Ademloos, Greenpeace Belgium en het Bomencomit­é van de Charlottal­ei. Dat comité is hier van groot belang, want de ‘Luchtzaak’ is er een rechtstree­ks gevolg van. De kap van de kastanjela­ren van de Charlottal­ei zorgde afgelopen zomer voor uitgebreid­e discussies tussen het districtsb­estuur van Antwerpen, dat voor mobiliteit­swerken de bomen wilde rooien, en enkele bewoners in de straat – zij richtten het comité op. Het mondde uit in een rechtszaak, maar die kon niet verhindere­n dat de bomen geveld werden. Al is het nog niet gedaan. “Momenteel loopt er nog een zaak die de stad zou kunnen verplichte­n bomen van dezelfde omvang in de straat te zetten”, zegt advocaat Bjorn Cloots.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Thomas Goorden van actiegroep stRatengen­eraal opende de avond met een speech.
FOTO JORIS HERREGODS Thomas Goorden van actiegroep stRatengen­eraal opende de avond met een speech.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium