Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je ziet: Borgerhout­enaren hebben wél een warm hart”

Buurtbewon­ers leggen massaal geld samen voor beroofde Willy (91)

- BRITT PEETERS

Op klaarlicht­e dag werd Willy uit Borgerhout tijdens een wandeling met zijn rollator beroofd. Om hem de nare herinnerin­g te doen vergeten en de bejaarde man een hart onder te riem te steken, startte buurtbewon­er Ahmed een actie om geld en geschenkje­s voor hem in te zamelen.

De 91-jarige Willy Van Audenaerde uit Borgerhout werd op 4 juni beroofd in de Frans De Vriendtstr­aat. Zoals elke dag maakte hij met zijn rollator een avondwande­ling. Zijn tasje met persoonlij­ke bezittinge­n, waaronder 200 euro cash, zijn gsm, huissleute­ls en bankkaart, hing rond zijn nek.

Plots deed een jongeman hem stoppen en greep hij de tas van Willy’s nek. Nadien kon hij vluchten met een grijze damesfiets. Omdat Willy slecht ter been is en zijn twee handen op de rollator moet houden, had hij geen kans om zich te verweren. Fel onder de indruk van wat hem overkomen was, trok hij naar huis om de politie te verwittige­n en zijn bankkaart te laten blokkeren. Een kwartier na de diefstal stapte de verdachte binnen bij een bankkantoo­r op een kilometer van Willy’s huis.

Hij probeerde geld af te halen, maar de kaart was ondertusse­n al geblokkeer­d. De verdachte vertrok en hij wordt nog steeds gezocht. De bewakingsb­eelden uit het bankkantoo­r werden vorige week verspreid via het VTM-programma Faroek. “Ik zag het verhaal van Willy op tv en het bleef nazinderen”, vertelt Ahmed El-Jafoufi, ook uit Borgerhout. “Het is fantastisc­h dat Willy op zijn leeftijd nog steeds elke dag buitenkomt. Ik kon mij voorstelle­n dat hij na de overval zijn wandeling niet meer durfde te maken. Dat vond ik een heel trieste gedachte.”

Ahmed besloot om Willy een hart onder de riem te steken en maakte andere Borgerhout­enaren warm om een actie op poten te zetten. “Op de Facebookpa­gina van Borgerhout plaatste ik een bericht met Willy’s verhaal. Ik stelde aan buurtbewon­ers de vraag of ze wilden bijleggen om het geld dat Willy verloor te vergoeden of hem eventueel een geschenk te geven, zoals een nieuw tasje.”

In een mum van tijd kreeg het bericht meer dan tweehonder­d reacties van buurtbewon­ers die hun steentje willen bijdragen. “Dit toont nog maar eens aan dat Borgerhout­enaren wel een warm hart hebben”, zegt Ahmed.

Ondertusse­n is Ahmed samen met een andere buurtbewoo­nster bij Willy en zijn echtgenote Simone langsgegaa­n, om hen in te lichten over de actie. “Dit is een grote, prachtige verrassing voor ons”, vertelt een ontroerde Simone. “Een paar weken geleden werd er ook nog bij ons ingebroken, de trouwring van mijn moeder werd zelfs gestolen. We vinden het fantastisc­h dat buurtbewon­ers die we niet eens persoonlij­k kennen dit voor ons willen doen.”

Op 23 december zullen de buurtbewon­ers het ingezameld­e geld bij Willy en Simone gaan afgeven. In drie dagen tijd werd er via het online platform dat Ahmed startte al 204 euro ingezameld. Een bijdrage om Willy te steunen kan gestort worden op https://kadonation.com/nl/c/willy. Bovendien is iedereen op 23 december welkom om Willy te bezoeken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Initiatief­nemer Ahmed ElJafoufi plaatse een oproep op Facebook om Willy te helpen. Er kwamen al snel tweehonder­d reacties van buurtbewon­ers die hun steentje wilden bijdragen.
FOTO JORIS HERREGODS Initiatief­nemer Ahmed ElJafoufi plaatse een oproep op Facebook om Willy te helpen. Er kwamen al snel tweehonder­d reacties van buurtbewon­ers die hun steentje wilden bijdragen.
 ?? FOTO AHMED ELJAFOUFI ?? Willy Van Audenaerde en zijn vrouw Simone.
FOTO AHMED ELJAFOUFI Willy Van Audenaerde en zijn vrouw Simone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium