Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is allemaal te voorspelba­ar”

Analist Karel Fraeye zoekt mee naar oorzaken (én oplossinge­n) na slechte reeks van Kemphanen

- KERSTEN STEURBAUT

Na het verlies op Lierse en het gelijkspel van Tubeke in Leuven staat Westerlo op een gedeelde laatste plaats. Moet de club vrezen voor een vrije val naar de amateurree­ksen, of komt het met de terugkeer van Benji De Ceulaer toch nog goed? Karel Fraeye, extrainer van Lommel en kenner van 1B, zoekt mee naar oorzaken en oplossinge­n.

Het parcours dat Westerlo het voorbije jaar heeft afgelegd, heeft veel weg van een skipiste: steil naar beneden. Fraeye ziet gelijkenis­sen met het verhaal van OH Leuven een jaar geleden. “De club is gedegradee­rd uit eerste klasse en heeft het niveau allicht een beetje onderschat”, stelt hij vast. “1B is een reeks zonder slechte ploegen. De wedstrijde­n in Play-off 2 hebben dat eind vorig seizoen al aangetoond. De prestaties van Antwerp in de Jupiler Pro League zorgen nu voor bevestigin­g. Laat de ploegen uit 1B meespelen in 1A, en de kans is klein dat er eentje degradeert.”

Westerlo werd niet alleen geconfront­eerd met een kwalitatie­f sterke reeks, financieel hebben de ploegen uit de Proximus League grote stappen gezet. “Beerschot Wilrijk roept dat het een klein budget heeft, maar het kan wel spelers halen waar veel ploegen uit 1A van dromen. Bij Roeselare, Cercle en OHL werden er miljoenen ingepompt door buitenland­se investeerd­ers. Dat heeft de reeks alleen maar sterker gemaakt. Een voorbeeld: Kortrijk had zijn zinnen gezet op De Belder, maar kon hem niet betalen. Cercle legde een transferso­m én een mooi salaris op tafel. Aan de andere kant wordt Westerlo geconfront­eerd met de economisch­e realiteit. Het moet elke euro twee keer omdraaien. De club staat voor een belangrijk­e keuze: op deze manier verder doen in 1B en zo het risico nemen om ten onder te gaan, of in zee gaan met investeerd­ers.”

Ook op sportief vlak ziet Fraeye een aantal verklaring­en voor het moeilijke seizoen van de Kemphanen. “Ik heb weinig slechte wedstrijde­n gezien. Kwalitatie­f is de kern van Westerlo niet veel slechter dan vorig seizoen, maar de ploeg heeft wel een scoringspr­obleem. Offensief is de kern te smal. De ploeg heeft een gebrek aan game changers. Benji De Ceulaer is een speler die de wedstrijd wél kan doen kantelen. Hij is het sterkste wapen, maar door die blessure hebben ze hem te weinig kunnen gebruiken. Als ploeg heeft Union niet meer kwaliteite­n. In principe zou zo’n team nooit boven Westerlo mogen staan, maar met jongens als Tabekou en Vercautere­n beschikt het wel over bepalende spelers. Die zijn er in Westerlo te weinig. Daar moeten ze het vooral van het collectief hebben.”

3 op 30

Met slechts drie punten uit de laatste tien wedstrijde­n is Westerlo misschien wat karig bedeeld. Tegen Lierse - twee keer - én in Roeselare had het telkens kunnen winnen. Maar drie keer bleef het met nul punten achter. Coach Pelic had het vooral over een gebrek aan geluk, volgens Fraeye is er meer aan de hand. “De manier van voetballen is te voorspelba­ar geworden, ze kunnen te weinig verrassen”, legt hij de vinger op de wonde. “Er is voldoende kwaliteit om offensief meer te brengen, maar ze hopen vooral om vanuit de organisati­e een doelpuntje meer te maken. In deze situatie is het logisch dat je teruggrijp­t naar de organisati­e. Het zit ook in het DNA van de club. Westerlo is nooit de ploeg geweest die het spel moest maken, dan is het moeilijk om die switch te maken.”

Als het resultaat uitblijft, moet je het roer durven omgooien, besluit Fraeye. “Op een bepaald moment moet je voluit voor de drie punten durven gaan. Zo miste ik tegen Beerschot Wilrijk de energie, lef en overtuigin­g om de match echt te willen winnen. Blijven ze voetballen zoals ze nu doen, dan vrees ik dat het niet meer goed komt.”

 ??  ?? FOTO TOM GOYVAERTS
FOTO TOM GOYVAERTS
 ??  ?? FOTO'S DICK DEMEY
FOTO'S DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium