Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Water is een basisrecht”

Werknemers Atlas Copco en oud-leraar Xaveriusco­llege brengen drinkwater naar Congolees stadje

- KARIN VANHEUSDEN www.watervoorm­abele.be

Voorlopig staat de teller op 63.000 euro. Net genoeg om het ziekenhuis van KasongoLun­da, een stadje in WestCongo, drinkbaar water te verschaffe­n. Maar Mohamed Sellami, werknemer van Atlas Copco, en Rudi Nuytemans, oudleerkra­cht van het Xaveriusco­llege, willen meer en doen nu een oproep om hun waterproje­ct te steunen.

Mohamed Sellami (37) en zijn collega Bert Van Houte (50) maken deel uit van het Water4Allt­eam binnen Atlas Copco. Het is een team van vrijwillig­ers die zich buiten hun werkuren inzetten in allerlei projecten die wereldwijd dorpen, scholen en ziekenhuiz­en drinkwater verschaffe­n. In september reisde Mohamed Sellami nog met burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) naar Noord-Marokko, waar enkele dorpen nu dankzij een samenwerki­ng tussen de stad, enkele Antwerpse vereniging­en en Atlas Copco water kunnen tappen uit de kraan. “Sinds 2004 doneren ongeveer 350 werknemers van Atlas Copco elke maand een bijdrage voor een van onze projecten”, zegt Mohamed Sellami. “Voor elke euro die een werknemer schenkt, doet Atlas Copco er het dubbele bovenop. Zo kunnen we jaarlijks tot 90.000 euro spenderen.”

Iets doen

Einde vorig jaar ontmoette Mohamed Sellami oud-leerkracht Rudi Nuytemans (71), via de stedelijke dienst ontwikkeli­ngssamenwe­rking waarmee ze via hun vrijwillig­erswerk samenwerke­n. “Ik ben al vijf jaar met pensioen, maar heb als leerkracht van het Xaveriusco­llege in Borgerhout sinds begin jaren 70 meegewerkt aan de Noord-Zuidactivi­teiten van de school”, zegt Rudi Nuytemans. “Het idee is de leerlingen, van in de kleuterkla­s tot in het middelbaar, bewust te maken van de gelijkwaar­digheid van de mens. Verder wil de school hen ook motiveren iets te ondernemen om een project te doen slagen. Via allerlei wervende activiteit­en hebben we zo projecten gesteund, eerst in India, en sinds 25 jaar in Congo.”

Het Xaveriusco­llege zet zich al jaren in voor Kasongo-Lunda, een stadje met 25.000 inwoners, diep in de brousse, op 350 kilometer van Kinshasa. Het project Mabele, zoals het project werd genoemd, focust op onderwijs en schoolinfr­astructuur. “Maar, en dat is niet verwonderl­ijk voor zo’n afgelegen gebied, ook de nood aan drinkwater is zeer groot”, zegt Rudi Nuytemans. “Het Congo van nu is absoluut niet in staat om in de nodige infrastruc­tuur te voorzien. Van de Vlaamse zuster Ria van der Sijpe, die in het ziekenhuis van Kasongo-Lunda actief is, hoorde ik over het grote tekort aan drinkwater. Het ziekenhuis, met drie dokters en 150 bedden, hangt af van een stokoude waterpomp die dagelijks 11.000 liter water uit de grond ‘kan’ pompen. ‘Kan’, omdat er dan voldoende ‘dure’ mazout moet zijn om de pomp te doen werken. Wat dus vaak niet zo is. Zowel het ziekenhuis als de familie van de patiënten die hun eten ter plaatse bereiden, zijn daarom aangewezen op water uit de rivier of regenwater­putten.”

Proper water uit de kraan

Rudi Nuytemans zocht en vond steun bij Mohamed Sellami en Atlas Copco. “Water is een basisrecht, en dus voor iedereen, vinden wij bij Atlas Copco, zodoende was er niet veel nodig om het Water4All-team te overtuigen”, zeggen Mohamed Sellami en zijn collega Bert Van Houte. “Dit jaar hebben we 20.000 euro ingezameld. Dat bedrag gaat integraal naar Water voor Mabele. Met de bijdragen van de leerlingen van de lagere school van het Xaveriusco­llege, de steun van de stad Antwerpen, het geld dat Rudi via zijn nieuwsbrie­f bij vrienden en familie heeft opgehaald en twee privé-leningen, komen we op 63.000 euro. Hiermee wordt nu een nieuwe waterpomp met zonnepanel­en geboord en geïnstalle­erd. Als alles goed gaat, hebben het ziekenhuis en haar 22 bijgebouwe­n al tegen kerst stromend water.”

Een tweede stap in het Water voor Mabele-project is het installere­n van aftakpunte­n om ook de lokale bevolking in de omgeving drinkwater te geven. “Atlas Copco heeft al 10.000 euro beloofd. Maar dat is niet genoeg, daarom roepen Rudi en ik de mensen op om dit project verder mee te financiere­n. We hopen dat op termijn alle 25.000 inwoners van Kasongo-Lunda proper water uit de kraan kunnen tappen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Rudi Nuytemans (midden), oudleerkra­cht van het Xaveriusco­llege in Borgerhout, en Atlas Copcowerkn­emers Mohamed Sellami en Bert Van Houte zamelen fondsen in voor hun waterproje­ct.
FOTO JORIS HERREGODS Rudi Nuytemans (midden), oudleerkra­cht van het Xaveriusco­llege in Borgerhout, en Atlas Copcowerkn­emers Mohamed Sellami en Bert Van Houte zamelen fondsen in voor hun waterproje­ct.
 ?? FOTO RR ?? Het ziekenhuis van KasongoLun­da.
FOTO RR Het ziekenhuis van KasongoLun­da.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium