Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkoop lappenpop steunt vluchtelin­gen

-

De Wilrijkse schrijfste­r van jeugd en kinderboek­en Myriam Roelandt schenkt de opbrengst van haar nieuwe boek Lappelien via De Warmste Week aan Vluchtelin­genwerk Vlaanderen. Samen met het boek wordt ook een heel mooie lappenpop te koop aangeboden.

Het thema van het prachtig uitgegeven jeugdboek is heel actueel. Een gezin moet op de vlucht voor de oorlog in zijn land. Onderweg raken de moeder en haar dochtertje vader en broer kwijt en zo moeten ze met twee een nieuw leven proberen uit te bouwen in een land met heel andere tradities en gewoontes. Sinterklaa­s is er daar een van en die schenkt het meisje een lappenpop, die in het boek aan een lange reis begint.

“Ik wilde bij het boek iets tastbaars leveren”, zegt de schrijfste­r. “Dat werd Lappelien, die symbool staat voor alle kinderen in noodsituat­ies wiens stem nooit wordt gehoord.”

De pop werd ontworpen door een vriend van de schrijfste­r en wordt op verschille­nde plaatsen gemaakt, onder meer bij de Arkgemeens­chap in Mortsel, waar mensen met en zonder een beperking samen wonen. Maar ook door veel vereniging­en rond Vluchtelin­genwerk Vlaanderen, die dat doen in het kader van een Europees erfgoedpro­ject rond handwerken door de eeuwen heen.

Myriam Roelandt leest vaak in scholen en bibliothek­en voor uit haar boeken. “In een school met veel allochtone kinderen stelde de juf voor om het boek ook in het Arabisch te laten vertalen, zodat de kinderen het zelf zouden kun- nen lezen. In Nederland heb ik iemand gevonden die dat wilde doen: een man die ooit zelf als vluchtelin­g naar Europa kwam.”

De lappenpop Lappelien is bij het jonge volkje al heel populair. “Ik krijg heel vaak de vraag hoe je de pop kunt bestellen. Dat kan via mijn mailadres roelandtmy­riam@gmail.com en bij uitgeverij Het Punt in Baasrode.”

Het boek is in de meeste boekhandel­s te koop voor 18 euro, de lappenpop kost 25 euro. Beide zijn ook afzonderli­jk te verkrijgen. “De reële kostprijs van een Lappelien is 4 euro, zodat er voor elke pop 21 euro naar het goede doel gaat”, zegt de schrijfste­r, die in verband met De Warmste Week al gecontacte­erd is door Studio Brussel. “Ik hoop dat ik in die week mijn project ook persoonlij­k mag gaan voorstelle­n.”

 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? Myriam Roelandt met haar lappenpop Lappelien.
FOTO LUK LUYTEN Myriam Roelandt met haar lappenpop Lappelien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium