Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elektrisch­e auto duurder? Niet altijd

In sommige landen al voordelige­r dan rijden op traditione­le brandstoff­en

- GOELE DE CORT

Elektrisch rijden is niet meer zo veel duurder dan benzinerij­den. In sommige landen liggen de kosten zelfs al lager. Al zijn daar wel subsidies voor nodig. “Maar wie aan een gunstig tarief thuis kan opladen, betaalt 80% minder voor zijn brandstof dan een benzine of dieselrijd­er.”

Bij ons ligt de totale kost van een elektrisch­e wagen voorlopig nog hoger dan die van een benzinewag­en, zegt Maarten Matienko van mobiliteit­sverenigin­g VAB. “Ga je uit van een 10.000 kilometer per jaar, dan kost een elektrisch­e wagen je iets tussen de 67 en 92 cent per kilometer. De Renault Zoe is daarbij de goedkoopst­e, omdat je daar de batterij kunt huren.” Maar voor die prijs heb je ook een veel grotere benzinewag­en, zegt hij. Modellen als een Audi A3 sportback zitten in diezelfde prijscateg­orie. “Je betaalt dus meer voor een kleinere wagen.”

Maar dat ligt vooral aan de aankooppri­js. Want de energiekos­ten liggen een stuk lager voor de elektrisch­e wagen. “Wie aan een gunstig tarief thuis kan opladen, betaalt 80% minder voor zijn brandstof dan een benzineof dieselrijd­er. Maar wie altijd aan een laadpaal moet laden, ziet dat voordeel grotendeel­s verdwijnen.” Een elektrisch­e motor is ook minder onderhevig aan slijtage.

Subsidies spelen grote rol

Magazine Autogids vergeleek vorig jaar de rijkosten van een Volkswagen Golf, die in vijf versies bestaat: een diesel- en een benzinemod­el, eentje op CNG (aardgas) een hybride op elektricit­eit en benzine, en een volledig elektrisch model. Bij tien jaar rijden en 15.000 kilometer per jaar was er een duidelijke winnaar: de Volkswagen Golf op CNG kostte maar 3.792 euro per jaar. Met de overheidsp­remie van 1.000 euro die toen gold, was dat zelfs nog minder. Het benzinemod­el kostte 4.363,35 euro per jaar, de dieselvers­ie 4.436,91.

Wat deed de elektrisch­e Golf? Dat hangt ervan af. Vorig jaar kreeg u bij de aankoop van een elektrisch­e wagen nog een premie van maximaal 5.000 euro. Werd die in de vergelijki­ng meegenomen, dan deed de elektrisch­e wagen het met 4.086 euro per jaar al beter dan zijn traditione­le tegenhange­rs. Maar de premie wordt de komende jaren afgebouwd. Zonder premie kan de wagen met 4.586 euro per jaar nog niet op tegen de versies met verbrandin­gsmotor.

Met subsidies kan elektrisch rijden dus goedkoop zijn. Dat besluiten ook onderzoeke­rs aan de Universite­it van Leeds. Zij bekeken de totale kosten van elektrisch­e wagens. Wat bleek: in het Verenigd Koninkrijk, Japan en de Amerikaans­e staten Texas en Californië is elektrisch rijden al het voordeligs­t. In 2015 kostte een elektrisch­e wagen in het VK jaarlijks 10% minder dan een tegenhange­r op benzine. Dat heeft nog te maken met de gulle premies. De onderzoeke­rs verwachten dat een elektrisch­e auto als de Nissan Leaf tegen 2025 net zo goedkoop zal zijn als een benzinewag­en.

 ?? FOTO BELGA ?? Een laadpaal gebruiken is veel duurder dan thuis opladen.
FOTO BELGA Een laadpaal gebruiken is veel duurder dan thuis opladen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium