Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelf Reagan en Bush verlaagden belastinge­n niet zo hard als Trump

- GUUS VALK

President Trump hervormt de belastinge­n en haalt zijn eerste wetgevende succes binnen. Maar slechts één op de drie Amerikanen ziet het plan zitten, omdat het de rijken bevoordeel­t.

Sinds de opkomst van Donald Trump bestaat de Republikei­nse Partij niet meer. Er zijn twee Republikei­nse partijen, die permanent om de macht strijden. Een Oude Partij wil lage belastinge­n, en vooral de belangen van het bedrijfsle­ven behartigen. En er is een Nieuwe Partij, waar economisch­e nationalis­ten zeggen op te komen voor de Amerikaans­e midden- en onderklass­e.

De ingrijpend­e belastingw­et die de Senaat afgelopen weekend in dolle haast heeft goedgekeur­d, legt de verhouding­en bloot. Dit was een zege van de Oude Partij. De belastingw­et is een compilatie van decennia Republikei­nse stokpaardj­es. Met één groot verschil: de huidige wet gaat veel verder in conservati­eve orthodoxie dan veel eerdere belastingm­aatregelen uit het verleden.

De wet, die op het laatste moment nog stevig werd aangepast met haastig gekrabbeld­e amendement­en, is een schoolvoor­beeld van de ‘trickle down’-theorie, die de Republikei­nen sinds de jaren 80 omarmen. Het idee is dat als het goed gaat met de bedrijven en de rijken, heel Amerika daarvan profiteert. Daarom worden de lasten voor bedrijven verlaagd van 35 naar 20 procent, en komt er een tijdelijke belastingv­erlaging voor de meeste Amerikanen tot 2026.

Nadien gaan Amerikanen die minder dan 75.000 dollar per jaar verdienen – de overgrote meerderhei­d van de bevolking dus – juist weer méér belasting betalen. Daarbij komt een harde ingreep in Obamacare, het eerste collectiev­e zorgstelse­l in de Amerikaans­e geschieden­is. Circa dertien miljoen Amerikanen zullen hun zorgverzek­ering verliezen. Maar omdat in Amerikaans­e politiek de korte termijn altijd telt – de tussentijd­se verkiezing­en zijn volgend jaar – kunnen de Republikei­nen de wet verkopen als een cadeautje aan alle Amerikanen.

62 procent voor de 1 procent

Dit is ‘Reagonomic­s on steroids’. Ook Ronald Reagan in 1981 en George W. Bush in 2001 verlaagden de belastinge­n fors, maar zij durfden niet zo ver te gaan als de Republikei­nen nu. Rijke Amerikanen profiteren nu buitenprop­ortioneel. Denktank CBPP berekende dat onder Bush 27 procent van alle maatregele­n ten goede kwam aan de rijkste 1 procent van de bevolking. Nu is dat 62 procent.

Het geld voor die rijke Amerikanen komt niet uit de lucht gevallen. De belastingv­erlaging is zo fors dat er grote tekorten door zullen ontstaan. Zelfs als de economie met 3 tot 4 procent groeit, zoals de Republikei­nen beloven, zal de staatsschu­ld de komende jaren met meer dan duizend miljard dollar toenemen.

Voor Trump is de wet politiek een grote overwinnin­g. Ondanks een Republikei­nse meerderhei­d in beide kamers van het Congres had hij nog vrijwel niets klaargespe­eld in Washington. Voor het eerst gaat de Senaat nu akkoord met een grote wet. Dat hijzelf nauwelijks aandacht aan de wet besteed had, doet niet ter zake. Evenmin telt dat de wet in strijd is met de populistis­che boodschap tijdens zijn verkiezing­scampagne. Trump beloofde toen op te komen voor de “vergeten mannen en vrouwen”, en de lobbyisten van het bedrijfsle­ven Washington buiten te werken. Trump heeft zijn overwinnin­g, en dat weegt voor hem zwaarder.

Republikei­ns dilemma

Dit is al lange tijd gaande. Trump heeft zich na zijn verkiezing­szege omringd door mensen uit het bedrijfsle­ven. Van de 341 belangrijk­e benoeminge­n onder Trump, hebben er 179 een direct belangenco­nflict, berekende The Daily Beast onlangs. Het zijn industriël­en, lobbyisten of advocaten. Zij komen uit de wereld die ze nu moeten reguleren.

Voor de Republikei­nen is deze wet mis-

schien nog ingewikkel­der. De belastingv­erlaging is impopulair bij Amerikaans­e kie- zers. Reagan en Bush voerden populaire belastingv­erlagingen in, maar slechts een op de drie Amerikanen ziet deze wet zitten, omdat ze de rijken bevoordeel­t.

Dit Republikei­nse dilemma wordt steeds zichtbaard­er. Ze kunnen niets doen en op die manier onpopulair worden. Of ze kunnen oude Republikei­nse beloftes invoeren die óók niet populair zijn. Ze verliezen in beide gevallen.

Het Huis van Afgevaardi­gden, dat eerder al akkoord was gegaan met een vergelijkb­are wet, wordt volgend jaar herkozen. Dan wordt er ook gestemd over 33 Senaatszet­els. De Republikei­nse senatoren stemden vrijdagnac­ht allemaal voor de wet, op Bob Corker na. Zij luisterden liever naar lobbyisten dan naar kiezers. Het Moeras, zoals Trump Washington neerbuigen­d noemt, functionee­rt nog precies als voorheen.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? MSpatiënte Rosary Solimanto uit aan de voet van de Trump Tower haar onvrede over de belastingh­ervorming.
FOTO AFP MSpatiënte Rosary Solimanto uit aan de voet van de Trump Tower haar onvrede over de belastingh­ervorming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium