Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst sinds 2004 geen Belgische ploeg die overwinter­t (tenzij Anderlecht vanavond in Glasgow met drie goals verschil wint)

- (jug)

Het is een mission impossible. Alleen als Anderlecht vanavond met drie goals verschil wint op het veld van Celtic, overwinter­en de Brusselaar­s nog in de Europa League. Dat gelooft niemand en dus wordt het een Europees rampseizoe­n voor België. Voor het eerst in dertien jaar haalt geen enkel Belgisch team de Europese lente. “Laten we vooral proberen de Belgische eer te redden en onze campagne niet af te sluiten met 0 op 18”, stelde Anderlecht­manager Herman Van Holsbeeck. Want het Belgische rapport in Europa oogt dit seizoen desastreus. We begonnen er deze zomer aan met vijf deelnemers, maar Gent (tegen Altach), Club Brugge (tegen AEK) en Oostende (tegen Marseille) overleefde­n niet eens de voorrondes. Kampioen Anderlecht in de Champions League en bekerwinna­ar Zulte Waregem in de Europa League bakten er ook niets van. Het gevolg is dat al onze teams samen tot nu toe 7 op 48 hebben in Europa - ofwel 14,5 procent. De Belgische ploegen speelden dit seizoen al zestien Europese duels en de balans is één zege, vier draws en elf nederlagen. Die ene overwinnin­g kwam van Zulte Waregem tegen Vitesse, maar Essevee is ook al uitgeschak­eld in zijn poule en speelt donderdag tegen het Italiaanse Lazio louter nog voor de eer.

Dit alles weegt op onze UEFA-coëfficiën­t. België staat nu negende op de UEFA-ranking, maar als we op termijn zakken naar plaats elf, verliest onze kampioen zijn ticket voor de Champions League. Dat kan nog niet voor volgend jaar, maar de Belgische ploegen mogen echt niet blijven verliezen in Europa...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium