Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"KV Mechelen verdient die grote som”

Hassane Bandé (19) blij dat iederéén beter wordt van zijn toptransfe­r

- DAVID VAN DEN BROECK

Hassane Bandé is een geval apart. Wij: “Toch gek, hoe snel alles voor jou gegaan is?” Hij: “Fou? Neen, dit is verdiend.” De 19jarige Burkinees is best wel zelfbewust, hij past beter bij Ajax dan iedereen denkt. Al moest hij tijdens zijn allereerst­e interview na zijn toptransfe­r toch vooral weer lachen en blozen. “Van der Sar en Overmars, die kende ik helemaal niet.”

Sinds zondagavon­d vertoefde Hassane

b Bandé in Amsterdam. Overnachte­n deed hij met zijn zaakwaarne­mer in het Jaz Hotel, tegenover de ArenA. Maar uitslapen zat er niet in. Gisteren moest alles snel gaan. Nu ja, snel. De medische testen begonnen ‘s ochtends vroeg en namen vele uren in beslag. Nadien, terwijl de juristen de laatste hand legden aan het contract, was het wachten op de resultaten. En pas in de vooravond werd alles geofficial­iseerd. Ook voor ons was het een hele poos wachten tot we Bandé te zien kregen. Om 18.15u mochten we ‘naar boven’ komen, anderhalf uur later kwam de jonge Burkinees tevoorschi­jn. In Ajax-shirt, maar met een sporttas van Malinwa. En enigszins verrast - “Straf dat jullie speciaal voor mij naar hier zijn gekomen!”

Hoe tevreden ben je, Hassane?

b “Heel tevreden! Dit is een stap hogerop voor mij. En iedereen wint. Het is ideaal dat ik nog zes maanden in Mechelen kan blijven.”

Was je nerveus vandaag?

b “Nerveus? (lacht) Neen. Het was wel een grote dag voor mij. Ik wil God bedanken dat alles goed verlopen is. Na de medische testen heb ik het stadion bezocht, de kleedkamer­s en zo. Dat was echt top.”

En dan de afhandelin­g met Marc

b Overmars en Edwin van der Sar, twee iconen uit het Nederlands­e voetbal.

“Ik kende hen eigenlijk niet. (glimlacht) In de kleedkamer zag ik wel bekende gezichten - Ibrahimovi­c en Suarez hingen daar aan de muren. En Bertrand Traoré, een landgenoot van mij.” b Wie ken je nog van Ajax?

“Johan Cruijff natuurlijk. Die kent iederéén, denk ik. Hij heeft heel veel betekend voor deze club en voor Barcelona.”

b Was Ajax jouw droomclub?

“Neen, het is gewoon een heel goeie club. Ik droom van nog veel meer. Maar ik wil hier eerst belangrijk worden en veel goals maken. En kampioen spelen natuurlijk!”

b Blij dat de drukte nu voorbij is?

“Ik ben altijd rustig gebleven hoor. Ik heb nog maar zes goeie maanden bij KV Mechelen achter de rug, ik was niet gehaast om te vertrekken. Maar er waren veel clubs die interesse toonden. We hebben dan goed nagedacht en de juiste keuze gemaakt. Voor een jonge speler zoals ik is Ajax ideaal.”

KV vangt héél veel geld voor jou.

b “Daar ben ik heel blij om. Ze verdienen het. Een jaar geleden geloofde niemand in mij. Ik kwam van een test (bij Anderlecht, nvdr.) waar ik niet geslaagd was, en toch gaf Mechelen mij een contract. Ik wil Yannick Ferrera, Fi Vanhoof, Rik Vande Velde en alle anderen - de spelers ook - echt bedanken.”

Heb je je familie en vrienden in Bur

b kina Faso al gehoord? “Ze hebben me allemaal al gefelicite­erd, want het nieuws stond overal.” b Wist je mama dat je voor Ajax ging tekenen?

“Neen, ik had niets gezegd. (lacht) Het was een leuke verrassing. Maar ze had haar zegen wel al gegeven.”

Dankzij deze transfer kan je jouw

b familie en jouw vorige club Salitas financieel nog wat helpen?

“Ja, niet alleen financieel. De jonge spelers bij Salitas zien nu dat het mogelijk is om dit te bereiken. Ook de jongens die bij mijn eerste ploegje spelen, in mijn wijk.”

Je weet dat je hier op termijn b Nederlands moet kunnen spreken?

“Ja, ze gaan mij hier verplichte­n om de taal te leren. Ik heb al wat Nederlands geleerd bij juf Marian, maar één keer per week volstaat natuurlijk niet.”

Het zal nodig zijn, als timide jongen b tussen al die mondige spelers.

“Timide? Ja, maar alleen buiten het veld. Op het veld ben ik dat zeker niet.”

Het blijft toch gek hoe snel het b gegaan is voor jou?

“Gek? Neen, dit is verdiend.”

Blijf je hier vanavond opnieuw b overnachte­n?

“Nee, zo meteen checken we uit. Morgen is het training in Mechelen. En de ploeg heeft me nodig.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium