Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Durft Celticfan Matz Sels zijn groenwitte sjaal in zijn goal hangen?

- (jug, thst)

Voor Matz Sels wordt de match van vanavond erg speciaal. Toen zijn jeugdvrien­d Tom Pietermaat – rechtsback bij Beerschot – de Anderlecht­keeper vorig jaar eens meenam naar Glasgow, viel Sels als een blok voor Celtic.

Beerschots­peler Tom Pietermaat is al bijna vijftien jaar fan van Celtic. Zelfs zijn badkamer is betegeld in groen en wit en het is zo erg dat zijn vrienden hem er altijd mee plaagden. “Om mij te kloten gaf Matz me al eens een shirtje van de Rangers cadeau. Hij had er zijn plezier in, want toen begreep hij mijn liefde voor Celtic nog niet. Tot ik hem eens meenam.”

Pietermaat en Sels zijn al jaren vrienden. Ze speelden vroeger samen bij de nationale jeugdploeg­en en vorig jaar ging Tom op bezoek toen Sels nog bij Newcastle keepte.

“Na die match reden we samen 2,5 uur richting Glasgow voor Celtic - Ross County en enkele maanden later trokken we naar The Old Firm (de beruchte derby tussen

Celtic en Rangers, red.). Het was tijdens die clash met de Rangers dat Matz zijn ogen opengingen. Amai, wat is dat hier?, vroeg hij me. De derby tegen de Rangers en de Europese duels zijn qua sfeer nog uitzinnige­r dan de competitie­duels.”

Sels zelf beschrijft het zo: “In België hou ik wel van de rivalisere­nde sfeer tussen Anderlecht en Standard, maar dat valt echt niet te vergelijke­n met de ambiance bij Celtic. Die 60.000 voetbalgek­ken in dat stadion, de songs… Het is gewoon fantastisc­h.”

De keeper ging helemaal overstag. “Na de match kocht Matz een groen-witte Celticsjaa­l”, verklapt Pietermaat nog. “Hij liep er lang mee rond, maar voor de Champions League-loting van Anderlecht wist hij niet goed wat hij met die sjaal moest doen. Stel

je voor dat we tegen Celtic uitkomen, whatsappte hij me nog. Wel, ik stel voor dat Matz zijn groen-witte sjaal straks gewoon in zijn goal hangt. Als statement.”

Tonen aan Newcastle

Matz Sels droomt alvast van de uitzinnige sfeer én het is ook een kans om zich in Groot-Brittannië nog eens te laten zien aan zijn moederclub Newcastle. “Maar ik wil me niet alleen tonen in deze match. We moeten ook realistisc­h zijn: op Celtic met drie goals verschil gaan winnen wordt heel moeilijk.”

Op de steun van zijn maat moet Sels alvast niet rekenen. “Ik hoop dat Matz alle ballen pakt tot in de laatste minuut en dan toch de 1-0 binnenkrij­gt”, besluit Pietermaat. “Hoe hecht mijn band met Matz ook is, die liefde voor Celtic krijg je niet meer uit mij. Het is een virus dat ik heb doorgekreg­en van mijn pa. Die was eigenlijk Anderlecht­fan, maar tijdens de Champions League-campagne van 2003 ging hij mee naar Celtic. Daar werd hij zo omvergebla­zen dat hij mij ook meenam naar Celtic Park. En eens je er bent geweest, ben je verloren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium