Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slimme speler die altijd klaar is om oorlog te voeren”

De ontbolster­ing van Alexander Corryn (23): linksback wordt mannetjesp­utter op het middenveld

- STIJN DRUANT GERT GYSEN

Het verhaal van Antwerpspe­ler Alexander Corryn leest als een jongensboe­k. Vorig seizoen als huurling leek hij nog overbodig in de Proximus League, tot hij werd opgevist door Wim De Decker. Afgelopen zomer leek het even alsof hij weer moest terugkeren naar KV Mechelen, maar uiteindeli­jk mocht hij toch op de Bosuil blijven. De jongste maanden is de 23jarige OostVlamin­g geëvolueer­d van linksback tot noeste werker op het middenveld.

Eerlijk: ook wij hadden voor aanvang van dit seizoen niet gedacht dat er voor Alexander Corryn een plaats zou weggelegd zijn in het elftal van Lazslo Bölöni. Een supersub, die goed is voor de cohesie en het de coach niet al te moeilijk maakt. Ja, dat wel. Maar het vernieuwde Antwerp in de Jupiler Pro League met Corryn in de basis: neen, toch? Maar kijk: Corryn kwam, zag én overwon. Ook het beulenwerk van Bölöni. Misschien is dat wel dé sterkte van de Oost-Vlaming: door een vuur gaan en bergen verzetten. “In een half jaar tijd ben ik van een linksback naar een verdedigen­de middenveld­er geëvolueer­d”, zegt Corryn. “Ik voel me er in mijn sas. Elke match gaat het een beetje beter. Ik heb veel vertrouwen en leer veel op training, zeker ook van Wim (De Decker, de huidige T2 die Corryn vorig seizoen als T1 in zijn basis posteerde, red.). Wim heeft veel ervaring als verdedigen­de middenveld­er, dus hij is zeker belangrijk in mijn leerproces. Ik zal altijd efficiënt spelen, zonder tierlantij­ntjes. Alles in maximum twee tijden. Waaraan ik vooral moest wennen? Aan de centrale spelers bij de tegenstand­er die soms diagonaal spelen, zeker in combinatie met eventuele mandekking. Dat laatste doe ik erg graag. Ik weet inmiddels goed waar ik moet lopen. Al doende leer je, hé. Soms is het zoeken, maar de cohesie in de groep helpt. De lastigste tegenspele­r tot nog toe? Morioka, de Japanner van Waasland-Beveren. En Vormer en Vanaken van Club Brugge. Vanaken is trouwens een goeie maat

(lacht).”

‘Mentor’ Wim De Decker over Corryn: “Voldoening op zijn 35e, dat moet zijn doel zijn”

Corryn kende een lastig eerste seizoen op de Bosuil. Hij paste niet echt in de plannen van Fred Vanderbies­t en John Bico. Pas toen Wim De Decker de sportieve touwtjes in handen kreeg, ging de bal - letterlijk - aan het rollen. “Alexander is volwassene­r en zakelijker geworden”, zegt Wim De Decker. “Het is echt mooi om met iemand als hij te werken, want hij pikt alles snel op. Ik was zelf lang genoeg verdedigen­de middenveld­er, het is dus logisch dat ik meteen naar die positie kijk. Als Alexander straks alles nog meer gaat beheersen, kan hij nog ver komen. Hij heeft zeker kwaliteite­n, weet wat hij kan én niet kan. Daar kom je ver mee in het voetbal. Alexander werkt er echt hard voor. Ik hoop dat hij over tien jaar kan zeggen dat hij er alles zal hebben uitgehaald. Dàt moet zijn doel zijn: die voldoening als hij 35 zal zijn. Hij heeft de boodschap goed begrepen en moet nog groeien. Hij doet wat we hem vragen. Ik spreek veel met hem, de wisselwerk­ing is erg goed. Voorlopig vind ik hem nog altijd beter als linksback, alhoewel hij nu toch al beter rendeert op het middenveld. Of hij beter wordt dan ik? Dan zal hij toch al een straffe speler moeten worden.”

(lacht)

Ploegmaats over Corryn: “Superprof die op zijn voeding let”

“Alexander voert zijn taken altijd perfect uit”, zegt Geoffry Hairemans. “Hij forceert de zaken nooit en werkt elke dag hard. Bovendien let hij erg op zijn voeding. Hij is mentaal ijzersterk en kan het nog ver schoppen. Een sterk karakter, maar tegelijker­tijd ook grappig. Hij lacht veel. Een vrolijke gast.”

Aanvoerder Faris Haroun: “Vanaf zijn eerste wedstrijd op ‘de zes’ zag ik meteen dat hij het spel goed leest en dat hij slim is. Hij doet ook wat de coach hem vraagt. Alexander verstaat alles meteen en ziet snel het gevaar. Ik ver- gelijk hem met Philipp Lahm (ex-Bayern München, red.). Die was ook slim en kon overal spelen. Dat zie ik ook bij Alex, die zelfs als rechtsback of desnoods als spelverdel­er kan voetballen. Hij heeft de juiste mentalitei­t en offert zich op voor de ploeg, klaar om oorlog te voeren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium