Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderden kleuters zonder opvang door protest vakbonden

Schepen Nabilla Ait Daoud: “Kinderopva­ng privatiser­en zou een goede zaak zijn”

- DIRK HENDRIKX

NABILLA AIT DAOUD

Schepen van Jeugd ‘‘De ouders moeten op de crèches kunnen rekenen. Het is dit jaar al de derde keer dat ouders in de kou blijven.’’

De protestact­ie van de vakbonden in Antwerpen maandagoch­tend was een succes. Zo’n 5.000 (politiecij­fers) tot 7 à 8.000 (vakbondsci­jfers) mensen liepen mee in de ‘Antwerp Tax Pride’. Dat had ook zijn schaduwzij­de: zo was er geen opvang voor 790 peuters in stadscrèch­es.

“Dat is spijtig, maar er kan nu eenmaal altijd wat individuel­e hinder zijn op zo’n actiedag”, reageerde Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV Antwerpen. “Wij zijn hier om te manifester­en tegen de onrechtvaa­rdige belastingd­ruk in dit land, waar grote bedrijven en rijken hun kapitalen kunnen verbergen onder de palmbomen van belastingp­aradijzen. De N-VA klaagt nu de hinder aan van onze actie, maar als zij de belastinge­n zouden innen zoals het zou moeten en als ze de Europese richtlijne­n tegen belastingf­raude, die toch echt wel minimaal zijn, toepassen, dan zou er meer dan genoeg geld zijn voor kinderopva­ng in Antwerpen en dat alle dagen van het jaar. De schepen moet dit nu niet misbruiken om dat probleem onder de mat te vegen.”

De vakbonden ABVV en ACV hielden maandag sa- men een actiedag voor rechtvaard­ige belastinge­n onder het motto ‘een echte held betaalt belastinge­n’. Het ging om een provincial­e actie, die wel kadert in het nationale actieplan van de bonden. Op 19 december komt er een nationale betoging in Brussel, die vooral rond de pensioenen zal draaien.

Bussen gehinderd

Antwerps schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) klaagde aan dat 43 van de 101 leefgroepe­n in de 22 stadscrèch­es dicht bleven door stakende personeels­leden. “Er waren er deze keer gelukkig meer die open bleven – bij een paar vorige acties was dat precies omgekeerd”, zegt haar woordvoers­ter Liesbeth Brzyk. “Maar het komt er toch op neer dat de ouders van 790 peuters een oplossing hebben moeten zoeken. Terwijl in december heel wat mensen door hun vakantieda­gen heen zitten.”

De schepen deed er nog een licht dreigement bovenop. “De roep om de kinderopva­ng in de stad helemaal te privatiser­en, klinkt steeds luider. Wij zien er zeker nog de meerwaarde van: ze zorgen voor meer dan 1.500 plaatsen, die broodnodig zijn, en kwalitatie­ve opvang, maar dan moeten de ouders er echt wel op kunnen rekenen. Het is dit jaar al de derde keer dat velen in de kou blijven.”

In totaal heeft volgens de stad zo’n 10% van het stadsperso­neel mee gestaakt. In vier van de 103 basisschol­en was er geen les, maar wel opvang.

De beide vakbonden beloofden “te zullen blijven duwen op de blauwe plekken van deze regering, zodat werknemers bij de volgende verkiezing­en zullen zeggen dat ze een andere coalitie met een ander, socialer beleid willen”. De meest opgemerkte slogan van de dag was ‘in de Bahama’s je geld verzamelen en hier geen dokwerkers willen betalen’. Raoul Hedebouw en Peter Mertens van de PVDA betoogden mee. Hedebouw tweette: Het wordt tijd dat de miljonairs bijdragen en niet weer eens de arbeiders en bedienden van het land!

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Hoewel de actie met duizenden aanwezigen een succes was, zorgden de actievoerd­ers ook voor veel hinder in de stad.
FOTO RR Hoewel de actie met duizenden aanwezigen een succes was, zorgden de actievoerd­ers ook voor veel hinder in de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium