Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liefst geen coalitie met Samen” (maar je mag niets uitsluiten)

Burgemeest­er Bart De Wever ziet coalitie met Samen niet zitten na verkiezing­en, maar ...

- PATRICK VAN DE PERRE

BART DE WEVER

Burgemeest­er Antwerpen “Iedereen moet zijn eigen politieke overtuigin­g met vuur verdedigen, maar het mag niet persoonlij­k worden.”

De NVA en het Samen van Groen en sp.a in één Antwerpse coalitie? Liever niet, maar het is de kiezer die de kaarten schudt. Je mag nooit iets uitsluiten”, zei Bart De Wever gisteravon­d in debat met studenten journalist­iek in ons Kaffee van Antwerpen.

De Antwerpse burgemeest­er was maandagavo­nd te gast in het Kaffee van Antwerpen, dat uw krant nog tot eind deze week organiseer­t in het Zuiderpers­huis. Hij werd daar door een aantal studenten journalist­iek van de AP Hogeschool aan de tand gevoeld. En uiteraard kwamen ook de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober 2018 aan bod.

Dat Bart De Wever zijn voorkeur niet uitgaat naar een coalitie met Groen en sp.a zal wel nie- mand verbazen. “Iedereen, ook ik, heeft een ideale coalitie in zijn hoofd. En dat is er geen met de kartellijs­t Samen, die we van hen trouwens geen kartellijs­t mogen noemen. Ik denk dat Wouter Van Besien ook niet spontaan aan ons denkt als het over het vormen van een nieuwe coalitie gaat.”

Toch houdt de burgemeest­er een slag om de arm. “Het zijn de Antwerpena­ren die de politieke kaarten gaan schudden. Ik ga hier op dit moment geen uitspraken doen waarbij partijen worden uitgeslote­n. Dat zou niet ge- tuigen van veel pragmatism­e.”

Vastgoedre­l

Verder hoopt De Wever dat het politieke debat niet ontspoort. Hij verwijst daarbij naar enkele aanvallen op zijn persoon door de oppositie. Onder meer in de ‘vastgoedre­l’ rond het bewuste verjaardag­sfeest in restaurant ’t Fornuis in Antwerpen. “Iedereen moet zijn eigen politieke overtuigin­g met vuur verdedigen. Maar het mag niet persoonlij­k worden. Vergeet niet dat er achter iedere politicus ook een grote groep mensen staat. Die wordt dan ook beledigd. Ik hoop dat dergelijke aanvallen niet de nieuwe stijl worden voor de volgende maanden. Want is er van vertrouwen geen sprake meer.”

Verder kwamen ook onder meer drugsbelei­d, mobiliteit en gezondheid aan bod. Over deze onderwerpe­n lichtte De Wever het beleid van het stadsbestu­ur toe.

Vanavond is er in het Kaffee van Antwerpen opnieuw een debat, nu over afvalbelei­d.

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ??
FOTO'S VICTORIANO MORENO
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Enkele studenten journalist­iek van de AP Hogeschool leggen burgemeest­er De Wever het vuur aan de schenen in het Kaffee van Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO Enkele studenten journalist­iek van de AP Hogeschool leggen burgemeest­er De Wever het vuur aan de schenen in het Kaffee van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium