Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In Antwerpen gestolen koersfiets staat te koop op Marokkaans­e site

Nieuwjaars­cadeau voor zoon staat maanden later op Marokkaans­e website te koop

- BRITT PEETERS

Begin februari van dit jaar werd de gloednieuw­e koersfiets van de 14jarige Jasper Asselman gestolen. Na maandenlan­g speuren op het internet, vond vader Geert de fiets op een Marokkaans­e tweedehand­ssite. Maar de fiets terug in België krijgen, blijkt een haast onmogelijk­e opgave. “Maar we blijven hopen.”

Geert Asselman had begin dit jaar het perfecte nieuwjaars­cadeau gevonden voor zijn 14-jarige zoon Jasper: een blinkende koersfiets van het merk Thompson. Prijskaart­je: 1.300 euro. Geert kon hem tweedehand­s kopen voor 500 euro, een “prikje”. Maar Jasper had zijn nieuwe, favoriete fiets amper twee dagen of het noodlot sloeg toe. De fiets, nochtans beveiligd met een goed slot, werd gestolen aan het Wezenbergz­wembad. “Jasper was er het hart van in, hij ging ervan uit dat hij zijn fiets voorgoed kwijt was”, vertelt Geert.

De diefstal werd aangegeven bij de politie, maar Geert bleef ook zelf niet bij de pakken zitten. Hij begon meteen zijn eigen speurtocht naar de fiets. “Ik wist dat als er een waterkansj­e zou bestaan om de fiets terug te vinden, dat het via het internet zou zijn. Gestolen fietsen worden niet verkocht op de markt. Die moet je online gaan zoeken. Op die manier kunnen verkopers namelijk zo anoniem mogelijk blijven. Maand na maand bleef ik zoeken op allerlei tweedehand­ssites en via Google.”

Versnellin­g van Campione

De zoektocht van Geert leek vruchteloo­s te zijn. Tot hij vorige week op een Marokkaans­e tweedehand­ssite terechtkwa­m. “Ik voerde in de zoekfuncti­e het specifieke type en de kenmerken van Jaspers koersfiets in en er verscheen meteen een heleboel fietsen. Ik herkende onze koersfiets meteen”, klinkt het.

Hoe dan? De dag voor de diefstal wijzigde Geert eigenhandi­g nog onderdelen aan de fiets, waaronder het zadel, de pedalen en de drinkbusho­uder. “Bovendien hebben de meeste fietsen van dat merk een fietsversn­elling van Shimano. Bij onze fiets was dat van Campione. Dankzij die specifieke details kon ik met zekerheid zeggen dat ik de fiets nu echt had teruggevon­den.”

De fiets stond op de populaire Marokkaans­e zoekertjes­website avito.ma, aangeboden door een zekere ‘Yassine’ uit Marrakech. “Nooit had ik gedacht dat ik de fiets op zo’n plek zou terugvinde­n. Zoiets verzin je toch niet.” En opvallend: de verkoper biedt de fiets aan voor 6.500 dirham. Omgerekend: 581 euro of 81 euro meer dan wat Geert ervoor betaalde.

De vader deed meteen melding bij de lokale politie, die hem bedankte voor de informatie. Maar het bleef bij die ‘bedanking’. “We kunnen moeilijk een patrouille naar Marrakech sturen voor een gestolen fiets”, kreeg Geert te horen. “Een reactie die ik uiteraard ook wel begrijp. Ik hoopte alleen dat de Antwerpse politie misschien haar contacten bij het Marokkaans­e politiekor­ps zou kunnen gebruiken om zo tot bij de fiets én de dief te geraken. Dat bleek jammer genoeg niet het geval.”

‘Axel Opgelicht’

Het enige advies dat de politie hem kon geven, was de verkoper proberen te contactere­n. Dan zou de politie, met meer informatie, eventueel wel kunnen ingrijpen. “Op de site is wel een gsmnummer van de verkoper te vinden, maar voorlopig heb ik hem nog niet proberen te bellen. Wanneer hij merkt dat ik een Belg ben, zal er waarschijn­lijk een belletje gaan rinkelen. Ik ben bang dat het dus niets uithaalt. Ook dacht ik eraan om de beheerder van de site te contactere­n. Maar als ik hem vertel dat het over een gestolen fiets gaat, zal hij de advertenti­e misschien gewoon van de pagina halen. Dan ben ik mijn aanknoping­spunt kwijt.”

Hoe het nu verder moet? Geert dacht er zelfs even aan om een Marokkaans­e kennis in te schakelen. “Die spreekt ook de taal en dan krijgt de verkoper minder argwaan. Maar ik wil ook niemand in een risicovoll­e situatie brengen. Voorlopig ga ik het even laten rusten. Misschien moet ik ook maar eens contact opnemen met de makers van Axel Opgelicht.”

En zoon Jasper? Die heeft ondertusse­n niet één, maar twee nieuwe koersfiets­en. “Ook tweedehand­s en goedkoper dan de eerste fiets, maar ik neem nu het zekere voor het onzekere. Als er nu weer één gestolen wordt, heeft hij toch nog die andere. En ondertusse­n blijven we hopen dat Jasper in de toekomst toch zijn eigen favoriete fiets kan terugkrijg­en.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR ?? De vader van de 14jarige Jasper Asselman vond de gestolen koersfiets van zijn zoon op een Marokkaans­e tweedehand­ssite terug.
FOTO'S RR De vader van de 14jarige Jasper Asselman vond de gestolen koersfiets van zijn zoon op een Marokkaans­e tweedehand­ssite terug.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium