Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staatssecr­etaris De Backer opent ‘kliklijn’ voor te goedkope carwashes

Staatssecr­etaris Philippe De Backer voert controles tegen sociale fraude op

- CHRISTOF WILLOCX

Staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) roept de burgers op om te goedkope handcarwas­hes, die soms maar vijf of zes euro vragen, te melden. Er komen ook strengere controles.

Na sociale fraude in onder meer de bouw en de horeca, wil Philippe De Backer nu ook te goedkope handcarwas­hes een halt toe roepen. “Vorig jaar hebben de sociale inspectied­iensten uitgebreid­e controles gedaan”, zegt De Backer. “De helft van de gecontrole­erde carwashes was niet in orde, bijvoorbee­ld met de sociale of de milieuwetg­eving. En een op de vier werknemers was niet correct ingeschrev­en. Ze deden vooral zwartwerk, en er waren ook schijnzelf­standigen bij.”

De Backer wil daar nu een einde aan maken. “Om te beginnen roep ik iedere burger op om verdacht goedkope carwashes te melden aan het Meldpunt Sociale Fraude. Als u uw auto langs de kant van de weg kan laten wassen voor vijf à zes euro, dan weet u dat er iets mis is. Die werknemers worden dan wellicht niet correct betaald”, zegt De Backer.

Volgens Traxio, de sector van carwashes, is ook tien euro voor een handcarwas­h wel érg goedkoop. “Zeker als je bedenkt dat het minimumloo­n in de sector meer dan tien euro bruto per uur is”, zegt Philippe Decrock, woordvoerd­er van Traxio. “Als je met drie of vier mensen aan een auto werkt en de klant maar tien euro voor een wasbeurt betaalt, is het zeer de vraag of alle voorwaarde­n uit de collectiev­e arbeidsove­reenkomst voor de sector worden gerespecte­erd. Zeker omdat de producten waarmee carwashes werken steeds beter, maar daardoor ook duurder worden.”

150 onaangekon­digde controles

Philippe De Backer voert het aantal controles daarom op. “Er komen volgend jaar 150 onaangekon­digde controles bij handcarwas­hes in België”, zegt De Backer. “We controlere­n de bedrijven op de naleving van de sociale zekerheid, het respectere­n van de loonen arbeidsvoo­rwaarden en het aanbieden van correcte werkomstan­digheden. Die carwashes worden niet zomaar gekozen. We verzamelen via de techniek van ‘datamining’ veel gegevens over carwashes, waardoor we weten waar er mogelijk fraude is.”

De Backer lanceert volgend jaar ook een à twee zogenaamde ‘flitscontr­oles, waarbij in een dag 25 à 50 carwashes worden gecontrole­erd. “Deze controles worden vooraf wel aangekondi­gd aan de vakbonden en werkgevers van de sector. Zware ingrepen zullen zwaar worden bestraft. Bij lichte ingrepen vragen we aan de carwashes om zich snel in orde te stellen”, zegt De Backer.

Sociale fraude melden kan via meldpuntso­cialefraud­e.belgie.be. U moet uw naam en rijksregis­ternummer vermelden, maar die worden niet doorgegeve­n.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Staatssecr­etaris De Backer sopt een wagen in.
FOTO DIRK KERSTENS Staatssecr­etaris De Backer sopt een wagen in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium