Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bier volgende maand weer 3% duurder

Volgens Europa betaalt Belg nu al te veel

-

Jupiler, Stella, Leffe en de andere bieren van biergigant AB InBev worden volgende maand duurder. Begin dit jaar kwam er al 1,4 cent bij, volgende maand komt daar nog eens 3% of 1,5 cent bovenop. Het nieuws van de prijsstijg­ing komt enkele dagen nadat een Europees onderzoek is geopend tegen AB InBev omdat het de import van goedkopere Jupiler en Leffe vanuit het buitenland naar ons land zou belemmeren. Volgens de Europese Commissie zouden Belgische consumente­n hun bier daardoor jarenlang te duur hebben betaald.

Enkele dagen nadat de Europese Commissie AB InBev ervan heeft beschuldig­d misbruik te maken van zijn machtsposi­tie in ons land waardoor “Belgische consumente­n jarenlang mogelijk meer hebben moeten betalen voor hun favoriete bier”, verhoogt ’s werelds grootste brouwer doodleuk de prijs van zijn producten met zo’n 3%. “Puur toeval”, klinkt het in Leuven.

Jupiler, Stella, Leffe en co. worden volgende maand nog maar eens duurder. Begin dit jaar kwam er al 1,4 cent bij en volgende maand komt daar nog eens anderhalve cent bovenop.

“In procenten uitgedrukt gaat het gemiddeld om 3,12% in de horeca en 2,83% in de grootdistr­ibutie”, zegt woordvoerd­er Laure Stuyck. “Wij streven naar een gezond evenwicht tussen kosten en inkomsten, daarbij rekening houdend met de effecten van de inflatie”, klinkt het in Leuven. De bierreus verwijst dan naar investerin­gen in innovatie, capaciteit­suitbreidi­ng en vergroenin­g van logistiek en productie.

Al langer beslist

Het nieuws van de prijsstijg­ing komt nauwelijks enkele dagen nadat een Europees onderzoek tegen AB InBev is geopend omdat het de import van goedkopere Jupiler en Leffe vanuit het buitenland naar ons land belemmert. “Zulke praktijken zijn in strijd met de EUmededing­ingsregels omdat ze consumente­n de voordelen van de eengemaakt­e Europese markt onthouden”, liet Europees commissari­s voor Mededingin­g Margrethe Vestager vorige week weten.

“Puur toeval”, reageert Laure Stuyck. “Deze beslissing is genomen en gecommunic­eerd vóór het statement van de Europese Commissie. Contractue­el zijn wij verplicht om onze klanten op voorhand over de nieuwe prijszetti­ng te informeren. De grootwaren­huizen wisten dit bijvoorbee­ld al twee maanden.”

Buurlanden

En dat terwijl de bierprijze­n bij ons sneller stijgen dan in onze buurlanden. Dat bleek vorige maand nog uit een studie van het Prijzenobs­ervatorium. In België is de prijs van een pintje de voorbije vijf jaar met 14,2% gestegen. Een pak meer dan in Frankrijk (+0,6%), Nederland (+1%) en Duitsland (+6%). Met dank aan twee accijnsver­hogingen en gestegen kosten voor onder meer personeel, verpakking­en en marketing.

In theorie staat het cafés en supermarkt­en vrij om de nieuwe prijsstijg­ingen al dan niet door te rekenen aan de klanten. In de praktijk gebeurt dat zo goed als altijd.

Of ook de andere brouwers de prijs van hun bier zullen opslaan, is nog niet duidelijk. Maar in het verleden was het vaak zo dat AB InBev – als onbedreigd­e numero uno – zijn nek uitstak, waarna andere brouwers dat voorbeeld volgden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium