Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Echte helden betalen belastinge­n

- Dirk Hendrikx Redacteur

Een echte held betaalt belastinge­n. Dat was het motto van de vakbondsac­tie gisteren in Antwerpen, waar de provincial­e afdelingen van de bonden de handen in mekaar sloegen om rechtvaard­ige belastinge­n te eisen. Geef toe, het is gedurfd, in dit land met een traditie die veeleer heldhaftig­heid toekent aan wie op handige manieren de fiscus weet te omzeilen. Dat is iets cultuurgeb­ondens, blijkbaar, met een vrij duidelijke lijn van noord naar zuid. In Zweden zijn belastinga­anslagen zonder meer openbaar. In Griekenlan­d gingen destijds de vormen van fraude zo ver dat mensen nog jaren het pensioen bleven innen van gestorven familieled­en. Wij zitten daartussen­in: je moet niet overdrijve­n, maar wie de kans krijgt om belastinge­n te ontwijken, zal dat niet rap laten liggen. Dat iemand anders dan toch zal moeten bijpassen, want die scholen, wegen, bruggen en ziekenhuiz­en moeten wel gebouwd worden en die politiemen­sen, leerkracht­en en rechters toch betaald, dat zien we als een onpersoonl­ijk probleem, dat verdwijnt in het zwarte gat van de schatkist. En als bijna iedereen het doet, waarom zou jij dan de ene gek zijn die de belastingo­ntvanger spontaan alle mogelijke informatie bezorgt?

De vakbondsac­tie mikte in de eerste plaats op de bedrijven en de rijken die hun kapitalen buiten bereik van de fiscus houden onder de palmbomen in exotische oorden. ‘In de Bahama’s je geld verzamelen en hier geen dokwerkers willen betalen’ was een slogan, met verwijzing naar het sociaal conflict in de haven, waar het beschermde statuut van de dokwerkers onder druk staat.

De verre belastingp­aradijzen zijn voor de vakbonden een comfortabe­l thema. Dat vakbondsle­den net zo goed al eens in het zwart activiteit­en ontplooien, al is het dan op een zoveel kleinere schaal, is dat iets minder. Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt wou daar dan ook liever niet te veel over zeggen. Wel klonk met overtuigin­g de bekende riedel dat als bedrijven maar eens gewoon hun belastinge­n betaalden, de grote problemen van vandaag zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon: werken tot 67 zou niet meer hoeven, de sociale zekerheid zou probleemlo­os overeind blijven.

Maar wat als ondernemin­gen wegtrekken als we hen fiscaal te hard achter de veren zitten en duizenden banen verloren gaan? Die vorm van chantage kan niet blijven duren, menen de bonden.

Dat is nu maar de vraag. Zolang de Europese lidstaten mekaar zonder scrupules beconcurre­ren in aanlokkeli­jke belastingr­egimes, kunnen bedrijven hen tegen mekaar uitspelen. De Europese Unie staat nog veel te zwak om hier veel aan te doen. Maar dat geldt ook voor de Europese vakbewegin­g, die over de grenzen heen amper solidarite­it toont. Daar ligt nu nog een pijnpunt waar de gedelegeer­den van deze wereld harder op mogen hameren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium