Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En toch kan een WK in België een mooie investerin­g zijn”

- JANPIETER DE VLIEGER

Het voorbije WK in het Noorse Bergen – volgens veel waarnemers “het beste ooit” – loopt af met een sisser. De Noorse federatie vreest het bankroet na een financieel tekort van 5,5 miljoen euro. Is het met die achtergron­d een goed idee dat Vlaanderen zich kandidaat stelt voor 2021? “We moeten er lessen uit trekken”, zegt bondsvoorz­itter Tom Van Damme. “De Belgische federatie zal nooit alleen het financiële risico dragen.”

Die sympathiek­e Noren van het geweldige WK in Bergen hebben er een zootje van gemaakt. Afgelopen donderdag raakte bekend hoe groot de financiële kater precies is: 55 miljoen Noorse kronen, of 5,56 miljoen euro. De Noorse media hadden het over een gigantunde­rskudd, een gigantisch tekort. En dat na een WK dat onder anderen de Belgische bondsvoorz­itter Tom Van Damme “het beste ooit” noemde.

De schade is niet te overzien. De Noorse federatie stevent af op het bankroet, tenzij een crowdfundi­ngactie nog soelaas kan brengen. Een bedelronde bij de overheid leverde niets op omdat de helft van het budget al werd gefinancie­rd met publieke middelen. Wees er maar zeker van dat het WK de komende vijftig jaar niet meer teruggaat naar Noorwegen. Oslo 1993 was ook al een financieel debacle.

WK 2021 in Vlaanderen?

Is het met die achtergron­d wel een goed idee dat Vlaanderen kandideert voor het WK 2021? Op dit moment is dat “een wild idee” van bondsvoorz­itter Van Damme, maar het wint wel aan momentum. Op het vermaledij­de WK in Bergen waren mensen vertegenwo­ordigd van Event Flanders, de instantie die het dossier moet voordragen bij de Vlaamse regering.

Volgens Van Damme is het wedervaren van Bergen 2017 geen reden om de Belgische plannen meteen op te bergen.

“Onze eventuele kandidatuu­r staat daar volledig los van. In Bergen zijn elementair­e regels kennelijk niet opgevolgd. 5,5 miljoen is een gigantisch tekort. Maar ik blijf ervan overtuigd dat een WK wielrennen voor Vlaanderen een mooie investerin­g kan zijn. De regio Limburg sprak na het WK in Valkenburg over een directe return van 35 tot 40 miljoen euro. Ook wij moet in staat zijn om veel buitenland­se fans aan naar Vlaanderen te halen. Wat niet wegneemt dat we lessen moeten trekken uit de problemen van Bergen.”

Les nummer één: zorgen dat het budget op orde is. In Noorwegen draaide dat in de soep om twee redenen in het bijzonder. De olieindust­rie – die een groot deel van de sponsoring zou dragen – raakte in vieze papieren en trok zich terug. De Noorse kroon devalueerd­e ook nog ten opzichte van de Zwitserse frank, de munteenhei­d waarmee de contracten met de wielerbond UCI waren afgesloten.

“Een organisati­e dekt zich daar normaal gezien tegen in”, zegt Van Damme. “Voor alle eerdere WK’s die in België werden georganise­erd, hebben wij dat altijd gedaan.”

Overmoedig

In Noorwegen is ook veel te doen over de hoge fee die Bergen betaalde aan de UCI: zo’n zeven miljoen euro. Wat bijvoorbee­ld drie keer meer is dan de premie die de buren uit Denemarken betaalden voor Kopenhagen 2011. Toch argumentee­rt Van Damme dat ook die organisati­e-fee niet bij voorbaat een strop rond de nek van de organisato­r hoeft te zijn. “Yorkshire betaalt voor 2019 zeker minder”, zegt hij.

Bergen zou nogal ambitieus zijn geweest en ook een stuk van de commerciël­e exploitati­erechten van de UCI hebben overgekoch­t, met de bedoeling die zelf te verzilvere­n. Een overmoedig plan.

Een andere blunder van de Noren is dat de federatie honderd procent eigenaar is van ‘Bergen 2017 AS’, het bedrijf dat het WK organiseer­de. Waardoor alle schuldeise­rs – onder andere de UCI voor 1,36 miljoen – nu rechtstree­ks naar de federatie gaan. Als Vlaanderen in 2021 effectief het WK organiseer­t, zal dat sowieso in een andere structuur gebeuren.

“De Belgische bond zal nooit alleen het financiële risico dragen”, zegt Tom Van Damme. “Niet van die grootteord­e. Ik ben de boekhouder van de Noren niet, maar wij gaan nooit een financieel risico nemen dat onze dagelijkse werking in gevaar kan brengen.”

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium