Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veldlopen is nog altijd mijn eerste liefde”

- (basp)

Triatlete Xenia Luxem gaf in de cross van Boechout alle loopspecia­listes het nakijken. Deze winter wil ze nog enkele keren een veldloop meepikken.

Heel de race liep Luxem aan de leiding, maar de 35-jarige Merksemse moest zich toch reppen om de 19-jarige Eva De Rooy voor te blijven. Uiteindeli­jk haalde ze het na 4,8 km crossen in 16'31 met zeven seconden voorsprong.

“Ik was redelijk snel aan kop gegaan en had direct wat voorsprong, maar ik moest toch tot het einde doorlopen en blijven doorduwen om het te halen”, bekende Luxem. Tot ze zich in 2012 tot triatlete omschoolde, behoorde Luxem tot de nationale top in het veldlopen. Het was een blij weerzien met haar oude veldloopsp­ikes.

“Het was tof. Atletiek en vooral veldlopen is nog altijd mijn eerste liefde. Ik keek ernaar uit om nog eens te crossen. Ik liep al de Relays met een veteranenp­loegje in oktober en twee jaar geleden nam ik deel aan het VK cross, maar zo'n regionale cross was al heel lang geleden. Ik ben nu wel super stijf. Ik ben dit werk niet meer gewend. De voetspiere­n hebben serieus moeten werken. Qua conditie ging het vlotjes. Ik was verbaasd dat ik zo ontspannen kon lopen. Ik ben echt heel content.”

Een cross lopen is dus voor herhaling vatbaar. “Normaal gezien loop ik over twee weken de cross in de Lilse Bergen. In januari ga ik op trainingss­tage, maar in februari wil ik nog deelnemen aan het VK en het BK. Vier crossen deze winter zal wel volstaan. Het blijft toch in de eerste plaats een goeie training met het oog op de zomer. Het EK halve Iron Man 70.3 in Denemarken wordt één van mijn hoofddoele­n volgend jaar. Ik merk dat de halve afstand me qua conditie en inspanning het beste ligt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium