Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

CORSICA/NATIONALIS­TEN: De Corsicaans­e nationalis­ten, die zondag liefst 45,36 procent van de stemmen hebben behaald bij de verkiezing­en, vragen het opstarten van “discussies” met Parijs over een grotere autonomie. In tegenstell­ing tot in Catalonië, waar de separatist­en definitief met Madrid willen breken, willen de Corsicanen werken aan de “emancipati­e” van het eiland, aldus de nationalis­tische leider JeanGuy Talamoni. CONGO/KABILA GEBRUIKTE REBEL

LEN: De Congolese president Joseph Kabila rekruteerd­e volgens Human Rights Watch oudrebelle­n van M23 om in december vorig jaar protesten tegen zijn regime te onderdrukk­en. Bij de repressie van die betogingen vielen volgens de mensenrech­tenorganis­atie zeker 60 doden. Eind vorig jaar liep Kabila’s tweede en volgens de grondwet laatste termijn als president af. Daartegen kwamen de Congolezen op straat, maar het regime antwoordde met keiharde repressie. Daarvoor werd dus ook de hulp ingeroepen van de rebellen die enkele jaren terug nog de wapens opnamen tegen Kinshasa. Ze werden gerekrutee­rd vanuit vluchtelin­genkampen in Oeganda en Rwanda.

MALTA/MOORD OP JOURNALIST­E: In Malta zijn maandag tien mensen gearrestee­rd in het kader van het onderzoek naar de moord op journalist­e Daphne Caruana Galizia. De arrestatie­s vonden plaats tijdens een gezamenlij­ke operatie in verschille­nde gemeenten, waaraan ook de FBI, Europol en de Finse politie deelnamen. Caruana Galizia werd op 16 oktober gedood door een autobom. De tien worden ervan verdacht de aanslag te hebben uitgevoerd; het is nog niet duidelijk of ook de mogelijke opdrachtge­ver gearrestee­rd werd. De aanslag leidde tot hevige protesten in Malta.

ITALIË/GUCCI: Het beroemde Italiaanse modehuis Gucci zou in Italië belastinge­n hebben ontdoken. Vorige week vonden in het kader daarvan huiszoekin­gen plaats in de kantoren van Gucci in Milaan en Firenze. Het parket van Milaan vermoedt dat Gucci jarenlang Italiaanse activiteit­en heeft aangegeven in Zwitserlan­d, waardoor de Italiaanse fiscus 1,3 miljard euro zou hebben misgelopen. In 2013 moest Prada, een ander Italiaans luxemerk, al 470 miljoen euro terugbetal­en aan de Italiaanse fiscus omdat het Italiaanse operaties in het buitenland had aangegeven.

VENEZUELA/DIGITALE MUNT: Venezuela gaat zijn eigen digitale munt creëren: de petro zal worden geruggenst­eund door de olie en gasreserve­s van het land, aldus president Nicolas Maduro, en moet Venezuela helpen met het verrichten van “financiële transactie­s ondanks de financiële blokkade”. Venezuela gaat door een zware crisis, met dalende olieinkoms­ten en een val van de echte Venezolaan­se munt, de bolivar.

AUSTRALIË/HOMOHUWELI­JK: In Australië heeft parlements­lid Tim Wilson tijdens de debatten over de nieuwe wetgeving die het holebihuwe­lijk mogelijk moet maken, zijn partner Ryan Bolger ten huwelijk gevraagd. Die zat op dat moment op de tribune en antwoordde volmondig “ja”. Zijn antwoord werd met applaus onthaald. Midden november bleek uit een grootschal­ige volksbevra­ging dat bijna twee derde van de Australiër­s vóór het holebihuwe­lijk is.

CAMBODIA/OPPOSITIEL­EIDER: Meer dan 150 parlements­leden uit 23 landen, waaronder België, hebben een open brief gestuurd naar de Cambodjaan­se premier Hun Sen om de vrijlating te eisen van oppositiel­eider Kem Sokha. De voorzitter van de Partij voor Nationale Redding van Cambodja, de grootste oppositiep­artij, werd drie maanden geleden ’s nachts uit zijn bed gehaald en gearrestee­rd op beschuldig­ing van landverraa­d. De onderteken­aars van de brief noemen de arrestatie “waarschijn­lijk politiek gemotiveer­d”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium