Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lions vellen ook Nederland

België vandaag (15.00u) tegen India voor plaats in halve finale

-

Na olympisch kampioen Argentinië knielde nu ook Europees kampioen Nederland voor de Red Lions. Een droge 30 werd het tegen Oranje, waardoor België als enige team met drie zeges naar de kwartfinal­e trekt. Daarin wordt India (vanmiddag, 15.00u) de opponent.

India, ooit een absolute grootmacht in het hockey, eindigde ondanks het thuisvoord­eel met één punt als laatste in de andere poule. Vanmiddag is België dus overduidel­ijk favoriet. En stilaan geldt dat ook voor het hele tornooi. Getuige daarvan het doelsaldo waarmee Boon en co hun poulefase afronden: +9. In de andere groep staat Duitsland bovenaan met +4. Op Australië na (0) hebben de andere teams een negatief saldo.

Meer nog dan de cijfers maakt België indruk met zijn spelniveau. Ook tegen Nederland hockeyden de Lions dominant. Met een beetje meer offensieve efficiënti­e zou het verschil hoger dan drie doelpunten zijn geweest. De Belgen namen de match meteen in handen, maar beide teams misten een strafcorne­r. In het tweede kwart nam de onvermijde­lijke Loïck Luypaert die klus voor zijn rekening. Hij scoorde twee keer, waarmee hij zijn tussentota­al tot zes stuks aandikte. “Na de Spelen van Rio hebben we hard gewerkt aan onze strafcorne­r, die toen niet zo goed functionee­rde. Leuk dat die arbeid nu rendeert”, aldus de Antwerpena­ar. “Tom Boon en ik zitten momenteel vol vertrouwen.”

Wat bleek toen Boon op dezelfde manier de eindstand vastlegde. Dat de Nederlands­e doelman verkozen werd tot man van de match toonde het vaderlands­e overwicht. Zijn reddingen stonden een hogere score in de weg.

En nu het échte werk

Geen mens evenwel die niet besefte dat met de kwartfinal­es het échte werk begint. Als groepswinn­aar ontloopt België de drie kwade klanten (Duitsland, Engeland, Australië) van de andere poule. Rest dus India, tegenstand­er vanmiddag om 15.00u. “Je merkt dat de jonge kern van Rio stilaan tot rijpheid komt”, verklaarde coach Shane McLeod. “En je ziet ons groeien in dit tornooi.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium