Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook WK in Rusland op de helling?

-

Grigory Rodchenkov, tussen 2005 en 2014 de directeur van de dopinglabo­ratoria in Moskou en Sotchi en klokkenlui­der in deze zaak, liet vanuit zijn vluchtoord in de VS weten dat hij ook bereid is een boekje open te doen over doping in het Russische voetbal. Ook de Russische voetballer­s die op het WK 2014 in Brazilië onder meer tegen België speelden (en in de laatste minuten met 1-0 verloren), waren volgens Rodchenkov gedopeerd. Ook hier met medeweten van de Russische autoriteit­en.

Ondanks de druk van wereldanti­dopingagen­tschap WADA is de FIFA nog niet op het verzoek van Rodchenkov ingegaan. Als de beweringen van Rodchenkov omtrent de voetballer­s kloppen, moet ook de wereldvoet­balbond FIFA een onderzoek instellen. Bij een bevestigin­g komt het WK 2018 in Rusland zwaar op de helling te staan. “Ik wil bewijzen zien”, zei onze landgenoot Michel D’Hooghe, hoofd van de medische commissie van de FIFA en in die functie direct belast met de dopingprob­lematiek, vorige week nog.

Wat als die er komen? Dan heeft de FIFA een héél groot probleem. Eigenlijk nu al. Vicepremie­r Vitali Mutko mag zich niet meer op olympische sites vertonen. Dezelfde Mutko is echter voorzitter van het organisati­ecomité van het WK 2018. Toch lijkt de FIFA nattigheid te voelen. Hoewel het WK in Rusland wordt gespeeld, zullen de dopingstal­en straks niet in Rusland, maar in Lausanne worden onderzocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium