Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blinde gevangenis­directeur riskeert zelf acht jaar cel

Vermassen vraagt vrijspraak en noemt aanranding­en van gedetineer­den “roddels”

- MARC HELSEN

Jarenlang had Jef B. (67) in de gevangenis van Hoogstrate­n en Wortel gedetineer­den onder zijn hoede. Tussen 1998 en 2014 zou hij volgens het parket verscheide­ne gevangenen hebben aangerand. B. ontkent alles en spreekt van een complot van gevangenen en cipiers.

De storm rond de in Herentals geboren gevangenis­directeur barstte in augustus 2013 los. Een gedetineer­de beweerde dat de blinde directeur, die wegens zijn handicap de toelating had om in de gevangenis te wonen, ongepaste seksuele handelinge­n had gesteld. Daarna regende het plots ook klachten van andere gedetineer­den. In ruil voor seks zou hij hun een “gunstiger regime” hebben bezorgd. Jef B. werd geschorst.

Saïd O. was een van de gedetineer­den die gisteren kwam uitleggen wat B. hem aandeed. Hij demonstree­rde dat heel aanschouwe­lijk door voor de ogen van de rechter zijn broek te laten zakken. “Ik werd door B. op zijn bureau in de gevangenis geroepen en moest zijn sim-kaart in zijn gsm vervangen. Toen zat hij aan mijn geslachtsd­eel.”

Saïd O., die destijds vervroegd vrijkwam, reageerde ontdaan tijdens de zitting. “Ik kwam vervroegd vrij omdat ik genade kreeg van de koning, maar ik kwam wel misbruikt uit de gevangenis!”

Volgens de advocaat van Saïd O. had B. een stramien: “Hij liet gedetineer­den bij hun aankomst in de gevangenis naar zijn bureau komen en ondervroeg ze direct over hun privéleven met suggestiev­e vragen als: “Masturbeer­t u?”

“Dertig keer verkracht”

Meester Peter Janssen, de raadsman van Christiaan V., vertelde dat zijn cliënt een psychiatri­sche patiënt was, die ook al in zijn jeugd was misbruikt. Zijn cliënt beschuldig­de op het einde van de zitting B. er plots van hem dertig keer verkracht te hebben. Dat de ex-gevangenis­directeur geen erectie zou kunnen krijgen omdat hij diabetespa­tiënt is en een operatie aan de prostaat heeft ondergaan, noemde Christiaan V. onzin. “Sinds 2012 heb ik negen zelfmoordp­ogingen ondernomen door die man.”

Volgens het parket maakt B. zichzelf tot slachtoffe­r. “Alle anderen zouden liegen. B. had veel macht in de gevangenis. Vanaf de eerste kennismaki­ng met de gevangenen begon hij hen – vaak ook letterlijk – af te tasten.” Het parket noemde het wedervaren van Christiaan V. “schrijnend”. “Hij moest B. bevredigen. In ruil zou die zou dan regelen dat Christiaan V. in therapie kon gaan.”

“Roddels en pure nonsens”

Meester Jef Vermassen, de advocaat van B., bestempeld­e de aantijging­en als pure roddels en nonsens. “Mijn cliënt is impotent sinds zijn prostaatop­eratie. Hij heeft altijd hulp nodig om ergens te geraken. Toch vond hij de moed om te werken. In de gevangenis gonsde het van de geruchten. Die werden gelanceerd door de gedetineer­den en cipiers, die hem uitlachten wegens zijn handicap. Iedereen had wel iets gehoord, maar niemand heeft ooit iets gezien. Straf, want zijn kantoor bestaat uit grote ramen, die tot op de grond reiken. Gedetineer­den lopen daar ook niet zomaar binnen- en buiten: die worden gebracht door een bewaker. Die wacht dan meestal voor de deur om de gedetineer­de terug te brengen.”

Volgens Vermassen is door al die fantasieve­rhalen het vermoeden van onschuld geschonden en alleen al daarvoor moet Jef B. worden vrijgespro­ken. Maar ook op strafrecht­elijk gebied valt B. niks te verwijten, beweert Vermassen.

“Het dossier is gebaseerd op leugens. Jef B. wordt ervan beticht met een ex-gedetineer­de naar hotels in Oostende en Antwerpen te zijn getrokken om daar seks te hebben. Volslagen nonsens: hoe zou hij daar als blinde alleen geraken? Het parket liet niet onderzoeke­n wanneer dat dan was, en in welk hotel. Een andere getuige vertelt dat hij van B. de sleutel van de gevangenis kreeg om hem te komen bezoeken. Dat bestaat niet eens: dé sleutel van de gevangenis!”

Vermassen vroeg de rechter welke baat de maatschapp­ij er bij heeft om een 67-jarige, blinde man met kanker zo lang in de cel te stoppen. “Als u dat doet, geeft u hem de doodstraf.”

Vonnis op 10 januari.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Jef B. wordt naar de rechtbank in Turnhout geleid.
FOTO BERT DE DEKEN Jef B. wordt naar de rechtbank in Turnhout geleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium