Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De grootste revolutie sinds de jaren 60 is ‘Person of the Year’

Actrice Hilde Van Mieghem vindt verkiezing bewijs van wezenlijke mentalitei­tswijzigin­g

- JENS VANCAENEGH­EM KIM CLEMENS

De vrouwen die de stilte doorbraken over de seksuele intimidati­e en het misbruik in de samenlevin­g, zijn door Time verkozen als persoon van het jaar. “Je voelt dat vrouwen de moed hebben om in te gaan tegen seksueel grensovers­chrijdend gedrag”, zegt actrice Hilde Van Mieghem.

De verkiezing van persoon van

b het jaar door Time lijkt wel een antwoord op de editie van vorig jaar. Toen sierde Donald Trump de cover, die met zijn uitspraak

them by the pussy vond dat mannen met macht zich alles kunnen permittere­n. Nu winnen de vrouwen die het aandurfden om tegen de schenen van de macht te schoppen. Vrouwen die openlijk getuigden over seksueel misbruik.

Zoals Ashley Judd, de eerste filmster die in de pers vertelde over het misbruik van Harvey Weinstein. Zonder het goed te beseffen, ontketende ze een beweging die niet meer te stoppen was. Met dank aan sociale media en een handvol beroemdhed­en. Het was actrice Alyssa Milano die na de onthulling­en over Weinstein in oktober het idee van de hashtag #MeToo lanceerde. De actrice riep alle slachtoffe­rs van seksueel misbruik op om met “me too” te antwoorden op haar Tweet. Nochtans komt “me too” niet uit de koker van Milano. Tien jaar eerder al gebruikte de Amerikaans­e activiste Tarana Burke de woorden om de solidarite­it tussen slachtoffe­rs van seksueel grensovers­chrijdend gedrag te vergroten.

Eindelijk

De beweging leidde ertoe dat beroemdhed­en en machthebbe­rs wereldwijd van hun voetstuk zijn getuimeld. Niet toevallig is Hilde Van Mieghem, de actrice die in naam van de slachtoffe­rs van Bart De Pauw sprak en het Vlaamse gezicht van #MeToo, door Knack verkozen als Vrouw van het Jaar.

“De verkiezing door Time is het bewijs dat er eindelijk een mentalitei­tswijzigin­g komt”, zegt ze. “Vroeger werden verhalen van seksuele intimidati­e of misbruik weggelache­n of gerelative­erd. Nu komt het besef dat we naar de slachtoffe­rs moeten luisteren en hen moeten respectere­n. Ook bij jonge vrouwen voel je dat ze dat gedrag niet meer tolereren. Dat ze moed hebben gekregen om ertegenin te gaan. Dat is een wezenlijke veranderin­g.” Dat in Vlaanderen alleen Bart De Pauw beschuldig­d werd en of

#MeToo al dan niet is uitgeraasd, doet er volgens misbruikex­perte Liesbeth Kennes zelfs niet toe. “Het punt is dat de tijdgeest is veranderd”, zegt ze. “Mensen zullen vaker op ongepast seksueel gedrag gewezen worden én slachtoffe­rs zullen sneller de stap zetten om het te melden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium