Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Einde van traditie: laatste keer expo van unieke kerststall­en

Vanaf volgende vrijdag tentoonste­lling op Kioskplaat­s

- FOTO JAN VAN DER PERRE ANDREAS ROTTY

‘‘Ik had een grote hamer. Als het niet goed genoeg was, ging het plat.’’

Veertien jaar al exposeert Jozef Daelemans zijn nauwkeurig gemaakte kerststall­en. Op de expo in de kerk op de Kioskplaat­s zal het de laatste keer zijn, want hij houdt hij ermee op. “Ik ben te oud en heb reuma.”

“Ik ben bakker geworden omdat het onze familiezaa­k was. De bakkerij heeft 104 jaar bestaan en ik deed het niet met tegenzin, maar toch wilde ik eigenlijk liever schrijnwer­ker worden”, verklapt Jozef Daelemans (85) bij hem thuis in de zetel. “Toen ik jaren later op een kerststall­ententoons­telling kwam, keerde de kriebel terug. Ik dacht: dat kan ik ook.”

En hij had gelijk. Ondertusse­n exposeert Jozef al veertien jaar zijn eigen creaties. Onder andere de kerststall­ententoons­tellingen in de Onze-Lieve-Vrouwe Geboorteke­rk op de Kioskplaat­s luistert hij op met zijn schaalmode­llen.

Maar het zal dit jaar de laatste keer zijn. “Ik ben te oud geworden, ik heb reuma en het gedetaille­erde werk is te moeilijk geworden. Daarbij blijft het maar een hobby.”

Wel een gesofistic­eerde hobby: per stal nam Jozef twee à drie maanden de tijd. Hij baseerde zijn werken steeds op een bestaande Vlaamse hoeve en werkte ze in schaalmode­l uit. “Het begint allemaal bij de grootte van de Christus- en andere figuurtjes, die trouwens uit China komen, want daar worden ze het beste gemaakt. Het gebouw moet de juiste afmetingen hebben naargelang de grootte van die figuurtjes.”

Daarna moest Jozef steeds op zoek naar geschikte materialen. Hij laat een stal zien die gemaakt is van een halve bloempot. De dakpannen zijn schilfers van een dennenappe­l.

Haarlak

In andere stallen functioner­en een dopje van een bus haarlak als waterput en een pipetje van medicijnen als lampjes. Als er een muur in het werk staat, heeft hij die steentje voor steentje gemetst. In elk van zijn 34 gebouwtjes zit ook eikenhout, waar hij zelfs kruiwagent­jes van maakte. Heel gedetaille­erd werk, liep dat soms fout? “Ik had een grote hamer. Als het niet goed genoeg was, ging het plat”, vertelt Jozef.

Ook de organisati­e van kerststall­ententoons­tellingen wordt hem en zijn gezin wat te veel. “Een heel gedoe, die kerststall­en overal naartoe zeulen en alles juist op punt zetten”, weet dochter Magda Daelemans.

Maar nu ze terugblikk­en, beseffen ze toch dat er altijd welkome hulp was. “De exposities werken we uit met het district Hoboken, de heemkundig­e kring en de sponsors. Ook de scouts helpt een handje wanneer we de stallen uit hun opbergruim­te in het Sint-Agneskloos­ter naar de kerk brengen.”

Wie de stallen van Jozef een laatste keer wil zien, naast die van collega's Jos Aerts en Wim Van Loon, kan dat volgende week. De Onze-LieveVrouw Geboorteke­rk op de Kioskplaat­s zet de deuren open van vrijdag 15 tot woensdag 27 december.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Jozef en zijn dochter Magda bij een van zijn werkjes: een kerststal die gemaakt is van een bloempot.
Jozef en zijn dochter Magda bij een van zijn werkjes: een kerststal die gemaakt is van een bloempot.
 ?? FOTO'S RR ?? Uit de expo van vorig jaar. De stallen zijn ontzettend gedetaille­erd.
FOTO'S RR Uit de expo van vorig jaar. De stallen zijn ontzettend gedetaille­erd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium