Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gatz wil dat VRT geen religieuze eredienste­n meer uitzendt

- (blg)

Als het van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) afhangt, stopt de VRT in de toekomst best met het uitzenden van religieuze eredienste­n.

De openbare omroep maakte vorige week bekend dat het voortaan ook twee islamitisc­he eredienste­n per jaar zal uitzenden. Die islamitisc­he eredienste­n komen naast de bestaande roomskatho­lieke eredienste­n en de eredienste­n van de andere erkende religies in ons land.

Maar het uitzenden van religieuze eredienste­n hoort volgens Vlaams minister van Media Sven Gatz “niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonomie beslissing­sbevoegdhe­id” van de VRT.

Volgens de Open Vld-minister verdienen de verschille­nde levensbesc­houwelijke strekkinge­n, waaronder de verschille­nde religies, zeker hun plaats bij de openbare omroep. “Maar in de beheersove­reenkomst was afgesproke­n om de levensbesc­houwingen te integreren in het redactione­le aanbod van de openbare omroep. Een eredienst uitzenden is geen redactione­el programma”, aldus Gatz. De minister wil daarom de geplande tussentijd­se evaluatie van de beheersove­reenkomst van de VRT aangrijpen om de kwestie aan te kaarten bij de VRT.

Geen staatstele­visie

De kwestie zal wellicht ook voer voor discussie zijn binnen de Vlaamse meerderhei­d. Zo behoort het uitzenden van eredienste­n volgens CD&V-parlements­lid Karin Brouwers tot de “decretale vrijheid” van de VRT. “We gaan toch niet naar een staatstele­visie gaan waarbij we zeggen wat er al dan niet op tv mag komen?”

Volgens N-VA zit er een zekere logica in de keuze van de VRT om ook de islamitisc­he eredienst aan bod te laten komen, naast de andere erkende religies. Maar volgens parlements­lid Wilfried Vandaele (N-VA) is het dan wel belangrijk dat de eredienst in het Nederlands verloopt en VRT daar ook op toeziet.

Bij de openbare omroep is men ‘not amused’ over de demarche van Gatz en vraagt de minister “de onafhankel­ijkheid van de programmer­ing” te respectere­n. “De beheersove­reenkomst is duidelijk”, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Levensbesc­houwelijke strekkinge­n worden geïntegree­rd in het aanbod van de publieke omroep. De VRT heeft een dienstverl­enende opdracht die ze al jarenlang vervult voor wie niet in de mogelijkhe­id is om eredienste­n bij te wonen.”

 ??  ?? Vlaams minister van Media Sven Gatz.
Vlaams minister van Media Sven Gatz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium