Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelaars eisen ‘winkeldief­stalboete’

- (krs)

Tijdens de maanden november tot maart ligt het aantal winkeldief­stallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. De vraag naar extra bewakingsa­genten is groot. Het aantal vacatures ook.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) analyseerd­e cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid over 2014, 2015 en 2016. Van november tot maart worden opvallend meer winkeldief­stallen genoteerd na 17u dan in de andere maanden: net geen 400 tegenover 354 in de maanden dat het langer licht blijft.

Bijna 2.500 vacatures

Nochtans zijn net de wintermaan­den een drukke periode voor de bewakingss­ector. “We beschikken over bijna 800 bewakingsa­genten in de retail”, zegt Koen Colpaert van Securitas. “In de donkere wintermaan­den merken we een stijgende vraag naar bewakingsa­genten in die sector.

Securitas heeft gemiddeld een 200-tal vacatures per maand. Ook grote concurrent G4S is voortduren­d op zoek naar agenten. “We werven het hele jaar proactief aan”, zegt marketingm­anager Veerle Debaere. “De eerste tien maanden van dit jaar alleen al ruim 1.163 mensen.” Dat er constant bewakingsa­genten nodig zijn, merken ze ook bij de VDAB. Die kreeg de voorbije twaalf maanden liefst 2.495 vacatures voor bewakingsa­genten binnen.

Meer politie

“Extra bewakingsa­genten? Een zelfstandi­ge uitbater kan die niet betalen”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Wij pleiten daarom voor het optrekken van de politieaan­wezigheid in en rond winkelstra­ten tijdens de vijf donkere maanden van het jaar, en dat al zeker vanaf 16 à 17u.”

Tegelijk pleit het NSZ voor een snelle invoering van de ‘winkeldief­stalboete’, naar Nederlands voorbeeld. “Bij onze noorderbur­en moet een betrapte winkeldief meteen een aangiftefo­rmulier invullen en een schadeverg­oeding betalen aan de winkelier, anders wordt de politie er bijgehaald. Een specifieke organisati­e, de Stichting Afrekenen met Winkeldiev­en, staat in voor het innen van die vergoeding en stort die dan door aan de handelaar. Het kabinet van minister van Middenstan­d Denis Ducarme (MR) is volop bezig met iets gelijkaard­igs. Ons land zou dat systeem in de loop van 2018 invoeren”, maakt het NSZ zich sterk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium