Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Muur wil de Tour (maar wil de Tour ook de Muur?)

- JANPIETER DE VLIEGER

2019 moet het jaar zijn waarin De Muur opnieuw een icoon wordt in het internatio­nale wielrennen. Met een passage in de Omloop, de Ronde van Vlaanderen en graag ook in de Tour de France. Guido De Padt, burgemeest­er van Geraardsbe­rgen, voert stevig lobby en alvast Greg Van Avermaet ziet het zitten: “Het wordt tijd dat de Tour nog eens een klassiek Vlaams parcours aandoet.”

Dat de Tour in 2019 naar België komt, staat vast. De Grand Départ vindt plaats in Brussel, vijftig jaar na de eerste Touroverwi­nning van Eddy Merckx. Er komt naar alle waarschijn­lijkheid een openingsti­jdrit met daags nadien een rit in lijn met opnieuw start in Brussel. Maar welke wegen het parcours precies zal aandoen, is nog niet bekend. ASO laat weten “dat het precieze parcours pas halverwege januari zal worden bekendgema­akt.”

In Geraardsbe­rgen doet burgemeest­er Guido De Padt (Open VLD) er alles aan om voor het eerst sinds 2004 de Muur opnieuw in de Tour de France te krijgen. “Ik zit 35 jaar in de politiek en heb op sportief vlak nog nooit zo zwaar gelobbyd om iets voor elkaar te krijgen”, aldus De Padt.

De lobby voor de Muur begon in de Tour van 2015, bij de start van de derde rit in Antwerpen. Via Guy Dobbelaere – UCI-commissari­s en afkomstig uit Geraardsbe­rgen – raakte de delegatie van De Padt toen tot bij Tourbaas Christian Prudhomme. “Op dat moment wisten we nog niet van een start in Brussel”, zegt De Padt. “Maar nu kan het een voordeel zijn dat we toen al contacten hebben gelegd.”

Bij de presentati­e van de Tour de France in oktober jongstlede­n in het Palais des Congrès in Parijs is de lobby geïntensif­ieerd. Een gezelschap van drie – De Padt en liberale schepenen Kristin Vangeyte (Toerisme) en Véronique Fontaine (Sport) – spraken opnieuw met Prudhomme. Afgelopen week vond nog een conference call plaats met hooggeplaa­tste mensen van ASO. De Padt probeerde de eigenaar van de Tour voor zijn zaak te winnen door te wijzen op de samenwerki­ng die Geraardsbe­rgen met zijn Muur aanging met de Franse Mûr-de-Bretagne en de Italiaanse Muro in San Pietro di Feletto. Hij verzekert: “Zo heeft ASO ingezien dat we echt willen inzetten op het wielrennen.” De Padt wees ook op het verbod op VIP-tenten dat in Geraardsbe­rgen geldt tijdens de Ronde van Vlaanderen. Op de openbare plaatsen althans. Zo wilde hij ASO overtuigen dat wielrennen in Geraardsbe­rgen “nog echt een sport is van de gewone mens”.

Het lijkt vanzelfspr­ekend dat een Tourrit met start in Brussel een ommetje maakt langs de iconische Muur, maar het dossier is behoorlijk politiek. Zo zou ASO geneigd zijn om vooral in Wallonië te koersen over de wegen van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken­Luik, twee koersen die het naast de Tour in de portefeuil­le heeft. “Ze neigen minder naar Vlaanderen,” zegt De Padt, “waar Flanders Classics de plak zwaait. Het is voor veel van onze sportclubs wat sponsoring en achterban betreft een nadeel om dicht bij de taalgrens te liggen. Maar in dit bijzondere dossier kan het een voordeel zijn.”

Met of zonder Merckx?

De Padt benadrukt dat er op dit moment geen garanties zijn voor de Muur. Veel zal ook afhangen van de wensen van Brussel, dat 15 miljoen euro investeert. Daar hoopt De Padt dat zijn goede relatie met Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) een voordeel kan zijn. Ze waren lange tijd buren in de Kamer.

Hoeveel politiek er bij een Tourstart komt kijken, bewijst ook het dispuut tussen Eddy Merckx en ASO. De twee waren zakelijk gelieerd binnen de organisati­e van de Tour of Qatar en de Ronde van Oman. Maar Qatar is opgehouden te bestaan en Merckx is uit de organisati­e van Oman gestapt. Hij dreigt er nu mee niet op te dagen bij de Grand Départ, die ter ere van hem wordt gehouden.

Sportief hoopt alvast Greg Van Avermaet op een Tour 2019 met Muur van Geraardsbe­rgen. “Het wordt tijd dat de Tour nog eens een klassiek Vlaams parcours aandoet. Ieper in 2014 was maar een korte Belgische lus en ging dan naar Noord-Frankrijk. Antwerpen

(2015, red.) ging meteen naar de Ardennen en was ook niet voor een renner zoals ik. Ik ben dus zeker voorstande­r van een Tour met de Muur.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De passage op de Muur in 2004.
FOTO PHOTO NEWS De passage op de Muur in 2004.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium