Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maes traint op ‘cols’ in ZeeuwsVlaa­nderen

- (jpdv)

Als u als wielertoer­ist dezer dagen een trainende profrenner inhaalt, hoeft u niet gelijk euforisch te worden. Eerst even checken of er geen Airhub in zijn voorwiel steekt. Het gaat om een nieuw toestellet­je dat door elektromag­netische remming toelaat om de weerstand tijdens de wegtrainin­g aan te passen. Nikolas Maes (Lotto-Soudal) gebruikte het maandag voor het eerst tijdens een training in Zeeuws-Vlaanderen. “Je zet het manueel aan of via Bluetooth”, zegt Maes. “Het kan een remming generen die overeenkom­t met 100 watt extra (om dezelfde snelheid aan te houden, moet je dan ineens 100 watt extra duwen

op de pedalen, red.). Het laat je toe om makkelijke­r je vooropgest­elde wattages te halen tijdens een training. Ook wanneer je bijvoorbee­ld bij een groepstrai­ning in het wiel rijdt. Het is ook veiliger, omdat je niet zo snel hoeft te gaan om hoge wattage te halen. Ik gebruik het echter vooral om klimtraini­ng te simuleren. 100 watt extra duwen komt overeen met een klim aan drie tot vier procent. Zo heb ik dus een colletje gelegd in Zeeuws-Vlaanderen.”

Airhub is een nieuwe sponsor van Lotto-Soudal. André Greipel en Marcel Sieberg testten de technologi­e eerder al uit. Maes zet zijn nieuwe trainingst­oestel voorlopig selectief in: “Langs de vaart in Gent ga ik het niet gebruiken. Te veel wielertoer­isten. Als die mij zien puffen met 20 per uur, maak ik me toch een beetje belachelij­k.”

 ?? FOTO RR ?? De Airhub in het wiel van Nikolas Maes.
FOTO RR De Airhub in het wiel van Nikolas Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium