Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minicamera filmt de vragen, medeplicht­ige stuurt antwoorden

- (vdaa)

De politie heeft gisterenmi­ddag in Deurne een man en een vrouw op heterdaad betrapt bij het frauderen tijdens het theoretisc­he rijexamen.

Het fraudegeva­l kwam aan het licht in het examencent­rum aan de Santvoortb­eeklaan in Deurne. Een dame die deelnam aan het theoretisc­h rijexamen, bleek de vragen te filmen met een minuscule camera die ingewerkt zat in de knoop van een kledingstu­k. De beelden werden in realtime doorgestuu­rd naar een medeplicht­ige, die zich verschanst­e in een wagen die om de hoek in de Middelmole­nlaan geparkeerd stond. Toen de politieman­nen hem in de gaten kregen, zat hij met een laptop op zijn knieën de antwoorden op de examenvrag­en op te zoeken én door te sturen naar de kandidate.

Zowel de man van de ‘helpdesk’ in de auto als de kandidate die aan het examen deelnam, werd in de boeien geslagen. Alles wijst erop dat de man met de laptop tegen betaling een dienst leverde aan de vrouw. “We hebben de twee kunnen vatten dankzij de alerte reactie van de mensen van het examencent­rum”, zegt politiewoo­rdvoerder Sven Lommaert. “Die hadden eerder al verdacht gedrag opgemerkt in de buurt van het examencent­rum. Vandaag waren ze honderd procent zeker dat er sprake was van een georganise­erde fraude, dus hebben ze de politie erbij gehaald.”

Al meer fraudegeva­llen

Het Antwerpse parket neemt de zaak zeer serieus en vorderde een onderzoeks­rechter. Die zal moeten onderzoeke­n hoe de rijexamenz­wendel in elkaar zit en hoe wijdverspr­eid de praktijken zijn. Eerder werden al gelijkaard­ige zaken opgemerkt aan rijexamenc­entra in Kontich en Dendermond­e. Er kwam ook al aan het licht dat malafide bedrijfjes examenvrag­en laten filmen en vervolgens verkopen aan cursisten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium