Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar komt de Derde Intifada

Hevig Palestijns protest, Israël reageert nog heviger met reeks tank- en luchtaanva­llen

-

Een dag na de Jeruzalemd­emarche van Trump heeft Israël al een luchtaanva­l uitgevoerd op Gaza. In de Palestijns­e gebieden brak gisteren hevig protest uit, het Israëlisch­e leger reageerde nóg heviger. Vandaag dreigt de boel pas echt te ontploffen. Na het vrijdaggeb­ed wordt massaal protest verwacht. En precies vandaag is het 30 jaar geleden dat de Eerste Intifada – de Palestijns­e opstand tegen de Israëli’s – losbrak.

Waarom besloot Donald Trump om het Israëlisch-Palestijns­e vuurtje op te poken? Het was een botte provocatie om zijn aanhang te behagen. Het was om een hoge borst te kunnen opzetten. Of er zit toch een masterplan voor het Midden-Oosten achter. Eentje dat zich in de nabije toekomst zal onthullen. Maar wat zich nu al begint af te tekenen, zijn de directe gevolgen: protest en geweld.

In de Westelijke Jordaanoev­er en in Gaza botsten Palestijns­e demonstran­ten gisteren al met Israelisch­e ordetroepe­n. Die werden uit voorzorg met honderden extra de straat opgestuurd. Ze antwoordde­n met traangas, rubberkoge­ls en echte kogels toen demonstran­ten autobanden in brand staken en met stenen gooiden. Vanuit Gaza werden drie raketten afgevuurd, maar die kwamen niet ver genoeg om doel te raken. Israël reageerde onmiddelli­jk met tank- en luchtaanva­llen op twee doelen in Gaza, zegt de Israëlisch­e krant

De Amerikaans­e president Trump erkende woensdag Jeruzalem als hoofdstad van Israël, een actie die wereldwijd werd afgekeurd. Omdat ze allicht de in coma geraakte vredesgesp­rekken tussen Israëli’s en Palestijne­n helemaal de grond in boort. Jeruzalem is – sinds eeuwig – een ultragevoe­lig issue in het conflict (zie tijdlijn). De Palestijne­n zien OostJeruza­lem als de hoofdstad van

Haaretz. hun toekomstig­e staat, de Israëli’s zien Jeruzalem – één en ondeelbaar – als die van hen.

De wereld reageert afwijzend op de move van Trump, zowel de VN-Veiligheid­sraad als de Arabische Liga komt in spoedzitti­ng bijeen. De radicale Palestijns­e beweging Hamas had niet veel overleg nodig om tot een standpunt te komen: het roept op tot een Derde Intifada. Precies daar vreest de wereld voor: een nieuwe gewelddadi­ge en langdurige Palestijns­e opstand. Vandaag is het vrijdaggeb­ed, een moment waarna wel vaker protesten uitbreken. En vandaag dreigen die omvangrijk en driftig te zijn. Door de onvrede met de Amerikaans­e beslissing, en omdat bij toeval vandaag ook de dag is waarop dertig jaar geleden de Eerste Intifada ontvlamde.

“Op dit moment zijn de straten hier bevreemden­d leeg”, zei de Vlaamse pater Frans Bouwer (79), die in een moslimwijk in Jeruzalem woont, gisteren aan de telefoon. “De mensen zijn bang dat ook hier clashes uitbreken. Elk protest kan uit de hand lopen. Normaal vieren wij morgen het feest van de Onbevlekte Ontvangeni­s. De Franse consul zou aanwezig zijn, maar hij heeft gevraagd om alles te annuleren.” Trump zei dat zijn demarche kadert in zijn “nobele queeste naar blijvende vrede”. Nu al wordt duidelijk dat hij zijn zaak weinig vooruithel­pt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium