Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Koop geen pakjes die binnen 24 uur aan uw deur liggen”

-

Een keukenrobo­t voor middernach­t bestellen en de volgende dag in huis? Fijn voor de consument, maar nefast voor de gezondheid van de arbeider die ’s nachts uw nieuwe speeltje klaar moet zetten om te versturen. Dat zegt Lode Godderis van KULeuven.

Nachtwerk is in ons land verboden, maar natuurlijk zijn er uitzonderi­ngen zoals in de gezondheid­szorg of in fabrieken waar de band niet kan worden stilgelegd. Maar dat verbod komt meer en meer onder druk te staan. En daar heeft professor Arbeidsgen­eeskunde aan de KULeuven Lode Godderis het moeilijk mee. “Beleidsmak­ers willen dat we langer aan de slag zijn en willen dat we dat doen op een menswaardi­ge, werkbare manier. Maar tegelijk worden de grenzen voor de uitzonderi­ng op nachtarbei­d overschred­en.”

Nachtwerk in de e-commerce is sinds kort mogelijk mits het akkoord van één vakbond. Winkelpers­oneel kan tussen 20 en 6u ’s ochtends worden ingezet om online bestelde pakjes klaar te zetten. Die versoepeli­ng van de wet gaat ten koste van de gezondheid, zegt Godderis.

Nachtwerk verhoogt het risico op diabetes en hart- en vaatziekte­n. Volgens de Wereldgezo­nheidsorga­nisatie (WHO) is nachtwerk “mogelijk kankerverw­ekkend”. Toch zijn die gezondheid­sklachten moeilijk te voorkomen, beseft Godderis. “Daarom

Ook de consument moet bezinnen. “Ik pleit voor een ethische manier van bestellen. Spullen die je niet meteen nodig hebt, hoeven niet binnen de 24 uur geleverd te worden. Wat willen we als maatschapp­ij? Werkbaar werk? Of net niet?”, vraagt hij zich af.

“Er bestaan wel regels en voorwaarde­n waar we strikt op toezien. Het welzijn van arbeiders en bedienden staat voorop. Jongeren mogen bijvoorbee­ld niet ’s nachts werken”, zegt Sandy Deseure van de FOD Werkgelege­nheid. Toch is er meer nodig om gezondheid­srisico’s te beperken, besluit Godderis. “Het aantal nachturen indijken is de enige mogelijkhe­id.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium