Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DIVA verleidt met diamanten en juwelen

NIEUW ANTWERPS MUSEUM LICHT TIPJE VAN DE SLUIER OP

- MAAIKE FLOOR

Op 4 mei zal het nieuwe diamantmus­eum DIVA aan de Suikerrui officieel opengaan, maar tijdens Winter in Antwerpen kan iedereen een deel van het museum al bezoeken.

Het rook nog naar verf toen alle prominente­n donderdaga­vond het lint kwamen doorknippe­n, maar de ingerichte inkomhal, de nieuwe museumshop, de bibliothee­k en de lichte vergaderza­len ademden toch al de sfeer van een echt museum.

“We hebben een paar nachten doorgewerk­t deze week, maar we zijn blij dat het gelukt is en dat mensen tot 8 januari al eens kunnen komen kijken naar dit eerste deel”, zegt directeur Jeroen Martens. DIVA vervangt zowel het vroegere Diamantmus­eum aan het Astridplei­n als het zilvermuse­um Sterckshof in Deurne.

Het vroegere etnografis­ch museum aan de Suikerrui is helemaal opgefrist en bestaat nu uit strakke, witte ruimtes. Een modern volume van Wit Architecte­n en 8 Office verbindt het gebouw van het voormalig etnografis­ch museum met het voormalig volkskunde­museum, waar de tentoonste­llingszale­n komen. Aan dat deel wordt nog hard gewerkt. “Het is heel bijzonder dat we hier, op de plek waar 500 jaar geleden de diamanthan­del is ontstaan, het nieuwe museum kunnen openen”, zei gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA). “Bovendien is dit ook de perfecte locatie voor de cruisetoer­isten. Dit is het eerste museum dat ze tegenkomen als ze van de boot stappen.”

Bevroren ochtendlic­ht

Het eerste kunstwerk dat nu al in het museum te zien is, is Frozen

Morning Light van Rob en Jaap Thalen. “Het is eigenlijk een uitvergrot­e grasspriet met ijskristal­len die schitteren in het eerste zonlicht van de dag”, vertelt Rob Thalen. Er zit 28 kilo zilver in het beeld verwerkt, en 300 diamanten. Na 8 januari verhuist het kunstwerk naar Shanghai, waar het in de Shanghai Tower, de hoogste toren van China, te zien zal zijn in een tentoonste­lling die dient als preview voor DIVA. “Frappant is dat die Shanghai Tower dezelfde draaiing heeft als de sculptuur”, weet directeur Jeroen Martens.

Beneden in de ontvangstr­uimte

zijn enkele ringen met diamanten te zien die deel uitmaken van My

Fair Diamond. Dat is een project waarbij de diamanten via een gecontrole­erde route naar Antwerpen komen. “Van de mijn tot aan de vinger kennen we elke stap. We halen de stenen in kleine ethische mijnen in Sierra Leone waar we de enige aankoper zijn”, vertelt initiatief­neemster Marie d’Huart. “Nedda El-Asmar heeft de ringen ontworpen en de diamanten zijn ook in Antwerpen geslepen en gezet.”

DIVA heeft één ring aangekocht. De andere juwelen (tussen de 1.500 en 6.900 euro) zijn ondertusse­n al verkocht, maar zijn de komende weken wel te bewonderen in de inkomhal.

In de museumshop, die wordt uitgebaat door het Antwerpse juwelenmer­k Silvius Druon, zijn al heel wat mooie objecten te koop. Als het museum klaar is, komt er nog een echte juwelenwin­kel bij.

200.000 bezoekers per jaar

“Het is duidelijk dat DIVA een nieuwe diamant aan de kroon van Antwerpen wordt”, zei Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die 3,4 miljoen euro investeerd­e in het museum. “We mikken op 200.000 bezoekers per jaar, met 30% overnachti­ngen.”

Een opgemerkte gast op de vooropenin­g was Delphine Boël, die momenteel zelf ook een tentoonste­lling heeft in Antwerpen. “Ik heb voor het eerst iets gemaakt met diamant, en dat zal in mei in het museum te zien zijn”, vertelt ze. “Het is spannend om het begin van dit museum mee te maken. Ik had het alleen nog maar gezien op tekeningen. Het is groter dan ik dacht. Ik kijk uit naar het moment dat het helemaal klaar is.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS, BELGA ?? Met de klok mee: de museumshop, de leeszaal onder het dak, het eerste DIVAlintje.
FOTO'S JORIS HERREGODS, BELGA Met de klok mee: de museumshop, de leeszaal onder het dak, het eerste DIVAlintje.
 ??  ??
 ??  ?? pronkstuk Frozen Morning Light en het doorknippe­n van het
pronkstuk Frozen Morning Light en het doorknippe­n van het
 ??  ?? Delphine Boël met Patrick Declerck van WM Gallery, waar ze nu een tentoonste­lling heeft.
Delphine Boël met Patrick Declerck van WM Gallery, waar ze nu een tentoonste­lling heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium