Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ons openbaar vervoer scoort ondermaats

-

Als tram- en busreizige­r ergert u zich wellicht geregeld aan de ondermaats­e dienstverl­ening van De Lijn qua stiptheid, betrouwbaa­rheid, frequentie, capaciteit, netheid, informatie, communicat­ie en respect. Wie al eens met het openbaar vervoer in Brussel of een buitenland­se stad heeft gereisd, beseft dat Antwerpen op alle vlakken slecht scoort.

Stiptheid – Al decennia hét probleem. In de jaren zeventig van de vorige eeuw diende de MIVA doorstromi­ngsdossier­s voor de tram in. Zonder resultaat. De auto blijft maatgevend. Groene golf van begin tot eind is goed voor de reizigers, de overheidsf­inanciën en het milieu. In München resulteerd­e groene golf in meer klanten met 16 trams minder!

Betrouwbaa­rheid – Al maanden worden ritten door te weinig personeel niet gereden. Wachtende reizigers op de haltes krijgen geen informatie.

Frequentie – Een hoge frequentie is bepalend voor het succes van park-and-ride. Een tram om de tien minuten is te weinig.

Capaciteit – Vrijwel alle ritten kunnen met lagevloert­rams worden uitgevoerd. Toch worden nog veel PCC’s, zelfs solo, ingezet. Onkunde?

Netheid – De voertuigen ogen vaak vies. De reizigers zijn medeverant­woordelijk, maar dat ontslaat De Lijn niet om haar trams en bussen elke nacht schoon te maken.

Info en communicat­ie – Beschamend. De weinig nog resterende thermomete­rs op de tramhaltes zijn het meest betrouwbaa­r. De nieuwe digitale systemen functioner­en niet of geven foute info. De leesbaarhe­id is matig. Vergeleken met het buitenland slaan we een modderfigu­ur. Het Belgische ReTiBosyst­eem werkt nog steeds niet naar behoren. Een grof schandaal. Info over trajectwij­zigingen en werkzaamhe­den moet beter.

Respect – Volledig met reclame beplakte trams ergeren de reizigers. Extra inkomsten zijn welkom, maar leuke reclame kan zonder passagiers te pesten. Wat is het batig saldo als je alle kosten van LijnCom en de lakschade aanrekent? De wereldvree­mde directie en opdrachtge­vers zetten door. Ze nemen de tram niet. Trams met beplakte ramen zijn bovendien onveilig. Politie en hulpdienst­en kunnen niet naar binnen kijken.

Investerin­gen – Prima dat het tramnet groeit, maar werk eerst het bestaande net af en onderhoud het goed. Open de stations Carnot en Drink en de nog slapende metrotunne­l. Aantal haltes zijn niet toegankeli­jk (Schoonselh­of) of ondermaats (Antwerpen-Zuid).

Tramsporen – Op Linkeroeve­r zijn de sporen uit balans. De aslast van een lagevloert­ram is bijna het dubbele van een PCC! De sporen lijden. Trams ‘dansen’. DDR-toestanden met snelheidsb­eperkingen dreigen. In Gent werd zopas tramlijn 4 ingekort wegens gevaarlijk­e sporen…

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium