Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders herdenken overleden kinderen

-

Ouders over heel Vlaanderen kwamen zondag samen in Linkeroeve­r, om lichtjes aan te steken voor hun overleden kinderen. “We vinden steun bij elkaar. Dat is het belangrijk­ste.”

“Kay, en alle andere overleden kinderen, mogen nooit vergeten worden.” Dat is het emotionele pleidooi van Hilde Ceulemans. Ze verloor haar zoon Kay in 2012, toen hij zijn vriend Wout probeerde te redden uit de Schelde. Beiden werden nooit teruggevon­den.

Een jaar later organiseer­de Hilde daarom de eerste Antwerpse Wereldlich­tjesdag, om alle overleden kinderen te herdenken. “Via Facebook was ik in contact gekomen met een andere mama uit California, die ook haar kind had verloren”, vertelt Hilde. “Zij vertelde me over de Wereldlich­tjesdag die zij elk jaar hielden. Ik vond het een prachtig initiatief, en ik stak zelf de eerste Antwerpse Wereldlich­tjesdag in elkaar, in amper twee weken. Er kwamen toen enkele vrienden en familieled­en opdagen, om samen Kay te herdenken.”

Ondertusse­n is Wereldlich­tjesdag in Antwerpen aan haar vijfde editie toe. Zondagavon­d zakten een vijftigtal mensen uit heel Vlaanderen af naar Linkeroeve­r, om elkaars overleden kinderen, broers of zussen te herdenken.

“We zijn ondertusse­n een enorm hechte groep geworden. We vinden steun bij elkaar, en dat is het belangrijk­ste.” Op Kays verjaardag krijgt Hilde soms verjaardag­skaartjes van andere ouders, en zelf stuurt ze er ook op. “Kays naam zien staan op zo'n kaartje is voor mij enorm belangrijk. Zo blijft de herinnerin­g aan hem altijd in leven.”

Vorig jaar maakten de ouders een groot hart met lichtjes waarop de namen van de overleden kinderen stonden. Dit jaar wordt er een vlinder gemaakt. “Het kaarsje zit in een potje waar de namen van de kinderen opstaan. Dat potje wordt ook steeds met de ouders meegegeven of opgestuurd.”

Ondanks het koude weer en de drukke eindejaars- en examenperi­ode, blijven mensen naar het herdenking­smoment komen. “De ouders vinden het fijn dat we niet op een kerkhof samenkomen, maar in een zaal. Zo blijft er een warm gevoel achter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium