Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hou op met zeveren over Slachthuis­site”

- Dirk Hendrikx Redacteur

Soms kan iemand met één droog zinnetje een hoogoplope­nd debat onderuit halen. De bekende architect en voormalige bouwmeeste­r Bob Van Reeth was vrijdag de plannen gaan keuren voor de Slachthuis­site achter het Sportpalei­s. Er komen daar 2.400 nieuwe woningen, onder meer in drie appartemen­tsblokken van een vijftig meter hoog, goed voor 4.900 inwoners. Het verdict van Bob Van Reeth, toen we hem zondagavon­d even aan de lijn kregen: “De plannen zien er schitteren­d uit. Stop toch met zeveren.”

Bob Van Reeth heeft in deze alleen een losse, adviserend­e stem. Hij is een van de experts die door de stadsdiens­t AG Vespa om hun mening is gevraagd. Voor het stadsbestu­ur zal die als muziek in de oren klinken, voor Groen en de sp.a, verenigd in Samen, en voor vele andere critici van het bouwbeleid in Antwerpen iets minder.

In een gesprek met De Standaard vorige week deelde Bob Van Reeth wel een cruciaal element van die kritiek: het autonoom agentschap stadsplann­ing AG Stan was een nuttig tussenscho­t tussen politiek en bouwpromot­oren en het stadsbestu­ur had het niet mogen opdoeken. En de omstreden toren van Land Invest aan de Tunnelplaa­ts staat daar ook volgens Bob Van Reeth ongelukkig. Niet dat hij tegen hoogbouw is, integendee­l, maar je moet zorgvuldig omgaan met ruimte, context en buurt en op die plek, aan de Leien, vlak bij de oude binnenstad, waar vroeger ‘den Entrepot’ stond, klopt zo’n toren niet.

De architect doet naar eigen zeggen niet aan politiek. Voor hem moeten architecte­n en stadsbouwm­eesters wel een wezenlijke bijdrage leveren aan hoe de politiek de publieke ruimte vorm geeft.

Maar de discussie is intussen hoe dan ook hopeloos gepolitise­erd.

Eigenlijk zou je de puur stedenbouw­kundige, architecto­nische discussie moeten loskoppele­n van het politieke en ethische debat, maar dat lijkt niet meer haalbaar. Het zou moeten mogelijk zijn dat je hoogbouw aan de Slachthuis­site en elders evalueert zonder dat je politiek kamp kiest of zonder dat je een uitspraak doet over de relatie tussen politici en bouwpromot­oren.

De Antwerpse storm over die laatste kwestie is nog lang niet gaan liggen. De Tijd bracht uit dat de vastgoedgr­oep Land Invest Group in steeds slechtere papieren zit en dat de partners daarin, Ogeo Fund (het aan de PS gelieerde pensioenfo­nds) en de twee andere aandeelhou­ders (met nauwe banden met de N-VA) vandaag vechtend over de vloer rollen over wie er de Slachthuis­site en de Lins Tower te gelde mag maken. De bouwpromot­or zou een molensteen van 120 miljoen euro schulden rond de nek hebben. Je moet als stadsbestu­ur niet alleen zorgvuldig omgaan met ruimte, maar ook met wie je in zee gaat. Zeker als je het uitzicht van de stad ingrijpend verandert.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium