Gazet van Antwerpen Stad en Rand

(Wie) wil Bracke nog?

Gentse afdeling hoeft voormalige lijsttrekk­er niet meer

-

Op een debatavond afgelopen weekend kondigde Siegfried Bracke aan dat hij er misschien wel mee ophoudt. “Maar”, gaf hij aan, “als de partij het me vraagt, dan zal ik mijn verantwoor­delijkheid nemen.” Een rondvraag binnen NVA Gent leert dat de situatie veeleer omgekeerd is. “Bracke zou dolgraag nog eens opkomen, maar hij voelt dat hij geen prominente rol meer

zal krijgen.”

Kamervoorz­itter en voormalig N-VA-kopman Siegfried Bracke houdt op met de politiek. Tenminste, “als het alleen van hem zou afhangen”. Dat liet hij optekenen op een debatavond. “Er is

nog niets beslist”, benadrukte Bracke nadien. “Ik maak deel uit van een groep en ik neem mijn verantwoor­delijkheid in die groep.”

Pluimen verloren

Die groep roept Bracke in elk geval niet in koor terug. “Het is aan Siegfried om de keuze te maken”, klinkt het bij de Gentse N-VA’ers. Eentje maar schaart zich onomwonden achter Bracke: “Hij is de enige leider in Gent.” Geen al te overweldig­ende steun voor stemmenkan­on Bracke dus. Die moest in de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen met 8.570 stemmen enkel Open Vld’er Mathias De Clercq (11.088) en sp.a’er Daniël Termont (44.561) voor zich laten. Maar sindsdien is Bracke veel van zijn pluimen verloren. Al in 2016 polste de top van N-VA naar alternatie­ven voor de voormalige VRT-journalist. Bracke opende vol de aanval op burgemeest­er Termont tijdens de PubliPart-affaire, maar moest zelf een stap terugzette­n toen bleek dat hij in de adviesraad van Telenet zetelde. Sindsdien zwaait voormalig staatssecr­etaris Elke Sleurs de plak over de Gentse N-VA.

Maar hem publiek naar buiten dragen, zo ver wil niemand gaan. “Siegfried is intelligen­t genoeg om de signalen op te vangen. Als die er al zouden zijn”, zegt een gemeentera­adslid.

Een andere bron gelooft niet veel van Brackes degout van de politiek. “Hij zou het liefst weer op een prominente plaats staan”, klinkt het. “Hij positionee­rt zich om te kunnen zeggen dat hij er zelf mee ophoudt, terwijl hij naar buiten gedragen wordt. Bracke is verbrand. Dat merk je als je in Gent met de mensen praat.”

Ook Peter Dedecker vertrekt

Elke Sleurs is intussen in de weer om haar Gentse lijst samen te stellen. En die vertoont voorlopig nog heel veel gaten. Ook Kamerlid Peter Dedecker, bekend van het Arcodossie­r, heeft zijn afscheid van de politiek aangekondi­gd. De ingenieur keert terug naar de privé, maar blijft wel lid van de partij.

ARNOUT GYSSELS, HANNES CATTEBEKE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium