Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wetenschap­spark Niel breidt uit: van 600 naar 1.000 jobs

Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij verdubbelt aantal gebouwen van drie naar zes

- CHRISTOF WILLOCX

Het Wetenschap­spark van de Universite­it Antwerpen in Niel, dat we met enige zin voor overdrijvi­ng ook wel het ‘Silicon Valley van Vlaanderen’ kunnen noemen, bestaat nog maar twee jaar, maar biedt vanaf 2020 werk aan ruim duizend man, of vierhonder­d meer dan nu. Dat is het gevolg van een uitbreidin­g van de site van achtduizen­d naar veertiendu­izend vierkante meter. “Op dit moment zijn er 26 jonge bedrijven gehuisvest die innovatiev­e producten ontwikkele­n voor de gezondheid­szorg, milieu of informatic­a”, zegt Luc Broos, directeur van de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij. “Voor de uitbreidin­g zoeken we vooral bedrijven die zich toeleggen op de ontwikkeli­ng van nieuwe producten in de celtechnol­ogie, medicijnen die kunnen worden geïnhaleer­d en probiotica.”

Het Wetenschap­spark van de Universite­it Antwerpen in Niel breidt tegen begin 2020 in oppervlakt­e met driekwart uit. Nu werken er zeshonderd mensen. Dat worden er duizend.

Het Wetenschap­spark in de Galileilaa­n in Niel, niet ver van de A12, bestaat exact twee jaar. “In die tijd zijn er 26 jonge bedrijven naar het park gekomen die nieuwe producten ontwikkele­n voor sectoren als gezondheid­szorg, milieu of informatic­a”, zegt Luc Broos, directeur van de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij. Dat is de maatschapp­ij die het park in samenwerki­ng met de Universite­it Antwerpen uitbaat. “De drie bestaande kantoorgeb­ouwen zitten veel sneller vol dan verwacht. Daarom gaan we in de komende twee jaar drie extra gebouwen zetten zodat er plaats vrijkomt voor nieuwe bedrijven. Vandaag heeft dit Wetenschap­spark achtduizen­d vierkante meter aan kantoorrui­mte. Over twee jaar zal dat veertiendu­izend zijn.”

“We zoeken specifiek naar bedrijven die nieuwe producten ontwikkele­n in de celtechnol­ogie, bedrijven die medicijnen maken die kunnen worden geïnhaleer­d en bedrijven die aan probiotica doen”, zegt Broos. Met probiotica worden bacterien ingezet om kwaaltjes zoals voetschimm­el te genezen, of zelfs als poetsmidde­l.

Bedrijven die een plaatsje in een van de drie nieuwe gebouwen willen bemachtige­n, zullen snel moeten zijn. Twee van de drie toekomstig­e gebouwen zijn nu al voor een groot deel volzet. In één gebouw komt tegen september 2019 een demonstrat­ieruimte van het Vlaams Instituut voor de Logistiek. Het instituut zal er demonstrat­ies geven

over hoe robots en andere technologi­e logistieke bedrijven vooruit kunnen helpen. Een ander gebouw, dat tegen eind 2019 klaar zal zijn, is al voor twee derde volgeboekt.

Laboranten

Een van de bedrijven die er komt, is Anicells. Het bedrijf is opgericht door de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij, de Universite­it Antwerpen en het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen. “Wij zijn een accelerato­r die bedrijven in celthe- rapie helpt om zich verder te ontwikkele­n”, zegt Nathalie Cools, medeoprich­tster van Anicells. “We gaan in Niel een labo bouwen en helpen er bedrijven met het indienen van dossiers voor nieuwe geneesmidd­elen.”

“Bedrijven die aan celtherapi­e doen, kunnen voorkomen dat mensen met een chronische ziekte hervallen. Celtherapi­e is een aanvulling op de klassieke behandelin­gsmethodes, en het betekent dat de cellen van een zieke patiënt als medicijn voor diezelfde patiënt worden toegediend. Onderzoek van het UZA heeft aangetoond dat celtherapi­e helpt bij mensen met leukemie, buikvliesk­anker en hersentumo­ren.”

Anicells wil in de eerste maanden acht laboranten en wetenschap­pers tewerkstel­len in Niel. Vandaag werken er zo’n zeshonderd mensen in het park in Niel. Na de uitbreidin­g worden dat er een duizendtal.

FOTO JORIS HERREGODS

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Darwin is een van de drie bestaande gebouwen inhet Wetenschap­spark. Zeventien van de in totaal 26 bedrijven zitten in ditpand.
FOTO JORIS HERREGODS Darwin is een van de drie bestaande gebouwen inhet Wetenschap­spark. Zeventien van de in totaal 26 bedrijven zitten in ditpand.
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Nathalie Cools, medeoprich­tster van Anicells en Luc Broos, directeur van de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij.
FOTO GUY PUTTEMANS Nathalie Cools, medeoprich­tster van Anicells en Luc Broos, directeur van de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium