Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van luxe naar miserie en mogelijk kerst in cel

- FOTO PA

De kerstperio­de kondigt zich bijzonder somber aan voor gewezen Optima Bankboegbe­eld Jeroen Piqueur. Na een nachtelijk verhoor besloot de Gentse onderzoeks­rechter hem gisterocht­end aan te houden voor zijn rol in de ondergang van de bank. De grootste kaakslag volgde toen bleek dat in één klap ook zoon Ruben en dochter Rebecca in de cel vliegen.

Heimwee moet Jeroen Piqueur hebben naar lang vervlogen tijden. Vastgoedbe­urzen in Cannes met het voltallige Gentse schepencol­lege in zijn zog, copieuze maaltijden in zijn privéresta­urant met bekende Vlaamse politici. Of boottripje­s met zijn luxejacht in het gezelschap van de beau monde: jarenlang leek hij werkelijk on top of the world. Overal geliefd, overal kind aan huis, de dromen onbegrensd. Tot hij in het vaarwater geraakte van de Bijzondere Belastingi­nspectie (BBI). En wat later ook de Nationale Bank aangaf dat er sprake was van “aanwijzing­en van strafrecht­elijke inbreuken”.

Anderhalf jaar nadat zijn bank door de Gentse rechtbank van koophandel failliet is verklaard en boot en Porsche aan de ketting zijn gegaan, lijkt Piqueur ook strafrecht­elijk met zijn rug tegen de muur te staan. Maandagavo­nd werd hij door onderzoeks­rechter Annemie Serlippens ontboden voor verhoor. Een verhoor dat, bevestigt zijn advocaat Raf Verstraete­n, tot diep in de nacht duurde. Een bewuste strategie.

Ook kinderen mee in het bad

Gisterocht­end volgde de mokerslag: een aanhouding. Meteen gevolgd door nog een tweede, allicht veel hardere klap: Piqueur kreeg te horen dat ook zijn kinderen in de cel vliegen. Het Gentse gerecht bevestigt dat dochter Rebecca en zoon Ruben Piqueur eveneens aangehoude­n werden.

Sleurt hij hen mee in zijn val? Dat het gerecht ook bij hen uitkomt, is niet onlogisch. Zoon Ruben was voormalig bestuurder van Optima Bank, dochter Rebecca bestuurder van Imaco, de vennootsch­ap waarlangs hij zich verrijkt zou hebben op kap van Optima Bank. “600.000 euro per jaar? Dat zijn tegenprest­aties voor allerlei management­sdiensten”, zei Jeroen Piqueur daar zelf over. Het gerecht ziet dat anders en spreekt van misbruik van vennootsch­apsgoedere­n. Anders gezegd: zich op bedrieglij­ke wijze verrijken.

“Perceptie tegen”

De driedubbel­e aanhouding kwam gisteren bijzonder hard aan bij de rest van de familie. De vrouw van Piqueur was te verbouwere­erd om te reageren. De clanPiqueu­r wijst met een beschuldig­ende vinger naar “dé media”, die door te schrijven over de luxueuze levenswand­el van Jeroen Piqueur een “verkeerde perceptie” zouden hebben gecreëerd. Dat het gerecht nu, anderhalf jaar nadat de bank failliet is verklaard, overgaat tot aanhouding­en wordt gezien als een complot.

 ??  ?? Ruben en Jeroen Piqueur.
Ruben en Jeroen Piqueur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium