Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De toestand op de fietspaden is belabberd”

-

Veel gezucht en gevloek de voorbije dagen bij de fietsers in Antwerpen. Op heel wat fietspaden was het gevaarlijk door de sneeuw. Schepen Caroline Bastiaens (CD&V) zegt dat het stadsbestu­ur al het mogelijke doet, maar belooft ook dat ze het sneeuw en ijzelplan binnenkort gaat evalueren.

De evaluatie van de Fietsersbo­nd is in ieder geval niet positief. “De toestand op de fietspaden is belabberd”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbo­nd. “We hebben veel klachten gekregen van fietsers uit het hele land, zeker ook uit Antwerpen. Op basis daarvan is duidelijk dat er geen structurel­e aanpak van het sneeuw- en ijsvrij maken van fietspaden. In de Deense hoofdstad Kopenhagen zien we dat eerst de fietspaden worden aangepakt, omdat fietsers meer risico lopen. Pas daarna komt de rijbaan voor wagens aan bod. Bij ons is het nog te vaak het omgekeerde.”

Code rood

Waar er wordt gestrooid, wordt bepaald aan de hand van kleurcodes, die op hun beurt dan weer afhangen van de weersvoors­pellingen. Bij code geel wordt een beetcus je gladheid verwacht en zullen bruggen en hellingen preventief worden gestrooid. Bij code oranje wordt er gladheid verwacht en worden straten en fietspaden preventief gestrooid.

Met het weer van de afgelopen dagen geldt code rood: extreem weer. Dat betekent dat alle middelen worden ingezet, ook voor de fietspaden. Van de 22 Antwerpse strooiwage­ns worden negen voertuigen ingezet voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van de fietspaden. Ze zijn maandagnac­ht uitgereden. De fo- ligt op de belangrijk­ste fietsassen, zoals het fietspad op de Leien.

Volop in de weer

“Onze diensten zijn sinds maandag volop in de weer om de hoofdassen voor fietsers vrij te maken en gebruiken momenteel als rode draad het sneeuw- en ijzelplan”, zegt Caroline Bastiaens, schepen van Stads- en Buurtonder­houd. “We zullen dat plan op korte termijn evalueren. De belangrijk­ste fietspaden zijn sinds 22u gisterenav­ond (maandag, red.) geborsteld om sneeuw te ruimen. Ook is er de hele nacht gestrooid met pekel, een onzichtbar­e vorm van opgelost zout.”

“We gaan niet beweren dat alles perfect in orde is”, zegt Tom Peeters, woordvoerd­er bij de dienst Stadsreini­ging. “Maar we hebben echt wel alles maximaal ingezet. De belangrijk­ste fietsassen in Antwerpen zijn allemaal minstens een keer sneeuwvrij gemaakt. Daar merken fietsers weinig van als het opnieuw sneeuwt. Toch zien we ook de berichten op de sociale media van fietsers die klagen over fietspaden die onvoldoend­e sneeuwvrij zijn. We verwelkome­n dat ook, want het geeft ons de mogelijkhe­id om sneller in te grijpen bij problemen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het is ploeteren voor de fietsers op de Franklin Rooseveltp­laats.
FOTO VICTORIANO MORENO Het is ploeteren voor de fietsers op de Franklin Rooseveltp­laats.
 ?? FOTO SAM REYNTJENS ?? Een fietser in Carnotstra­at, op de rijbaan in plaats van op het fietspad.
FOTO SAM REYNTJENS Een fietser in Carnotstra­at, op de rijbaan in plaats van op het fietspad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium