Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bel naar de huisarts, tenzij het echt dringend is”

- (rvre)

Yves Renard is ambulancie­r en heeft woonzorgce­ntrum Hof ter Schelde op Linkeroeve­r als uitvalsbas­is. De hulpdienst­en krijgen dubbel zoveel oproepen door de sneeuw. “En het duurt ook langer om ter plaatse te geraken. Bel dus alleen als het echt dringend is.”

“In zowat de helft van de gevallen gaan de oproepen voor een ambulance over zaken die eigenlijk door de huisarts behandeld kunnen worden”, zegt Yves Renard. “Zeker als de wegen er slecht bij liggen en het erg druk is op de baan, is het voor ons frustreren­d om voor zulke oproepen uit te rukken. Daardoor moeten de dringende gevallen nog langer wachten.”

Volgens Yves kreeg de noodcentra­le in provincie Antwerpen maandag zo’n 650 oproepen binnen. Tijdens een normale dienst zijn dat er 300 tot 400. De oproepen voor de brandweer zijn daarbij geteld. “We hebben het dus enorm druk. Toch proberen we overal te geraken. Wanneer de baan te glad is, stappen we aan het begin van de straat uit en wandelen we met ons materiaal verder. Een paar ambulances hebben zich de afgelopen dagen even vastgerede­n, maar grote problemen bleven gelukkig uit. We weten dat we extra moeten opletten, we beoefenen een gevaarlijk­e job. Ook al hebben de ambulances winterband­en. We proberen geen risico’s te nemen. Ambulancie­rs riskeren elke dag hun eigen leven voor anderen in het gevaarlijk­e verkeer.”

“De oproepen die binnenkwam­en door de sneeuwval waren gelukkig meestal voor kleine ongevallen. Mensen rijden kalmer met dit weer. Als er al een ongeluk gebeurt, is er vaak enkel blikschade. We hebben wel enkele oproepen gekregen van voetganger­s die uitgeglede­n zijn op gladde paden.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Yves Renard in de ambulancep­ost van Hof ter Schelde, in de August Vermeylenl­aan op Linkeroeve­r. “Het duurt nu langer om ter plaatse te geraken.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Yves Renard in de ambulancep­ost van Hof ter Schelde, in de August Vermeylenl­aan op Linkeroeve­r. “Het duurt nu langer om ter plaatse te geraken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium