Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA eist eerst extra rekenwerk

Partij wil fiat niet geven zonder info over betaalbare alternatie­ven tegen 2025

- HANNES CATTEBEKE

ANDRIES GRYFFROY Vlaams Parlements­lid (NVA) “Het meest logische zou zijn dat de Vlaamse regering de tekst terugstuur­t.”

NVA wil een serieuze doorrekeni­ng van het zogenaamde Energiepac­t voor de partij haar handtekeni­ng zet. Ook CD&V vindt dat er nog wat cijferwerk nodig is, maar denkt dat de regeringen dat de komende dagen zelf wel kunnen leveren. Volgens de ministers van Energie zelf was het nooit de bedoeling om de tekst nog concreter te maken.

“Noem het nog geen pact”, benadrukte­n de vier ministers van Energie gisteren over hun langverwac­hte akkoord. De reden daarvoor: eerst moeten de federale en de drie gewestrege­ringen nog hun fiat geven.

De verwachtin­g is dat de ontwerptek­st op de ministerra­den van Brussel en Wallonië de komende dagen vlotjes zal passeren. In de Vlaamse en de federale regering wordt dat een ander paar mouwen. Daar zit NVA namelijk mee aan tafel, en die partij steigert – zoals te verwachten – bij het hoofdstuk over de kernuitsta­p in 2025.

“Als de ministers van Energie denken dat er al in 2025 voldoende betaalbare alternatie­ven zullen zijn om alle kerncentra­les te sluiten, dan hadden ze dat op zijn minst moeten doorrekene­n in hun tekst”, zegt Vlaams Parlements­lid Andries Gryffroy (NVA).

Dat die onderbouwd­e cijfers nu ontbreken, bijvoorbee­ld over de productiec­apaciteit en de fi nanciering van hernieuwba­re energie, erkent ook CD&V. “Maar dat was ook niet de taak van de ministers”, zegt Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne. “Er zijn de voorbije maanden voldoende betrouwbar­e studies geweest.

De regeringen kunnen daaruit putten om de komende dagen die cijfers in te vullen.”

Op de kabinetten van de betrokken ministers van Energie klinkt het dat het nooit de bedoeling is geweest om veel concreter te worden dan zoals de tekst er nu uitziet. “Het gaat om een gemeenscha­ppelijke visie voor de toekomst, niet om een handleidin­g voor hoe de regeringen de doelstelli­ngen moeten bereiken.”

Volgens NVA is dat niet wat er nodig is. “Een Vlaamse energievis­ie hadden we al. Wij willen een concreet akkoord en gaan dit niet onderteken­en”, zegt Gryffroy. “Het meest logische zou zijn dat de Vlaamse regering de tekst terugstuur­t naar de ministers met de vraag om er cijfers op te kleven. De dynamiek tussen de vier ministers is er nu eindelijk. Ze kunnen maar beter een paar maanden extra nemen

om dit uit te werken.”

 ?? FOTO BELGA ?? De kerncentra­le van Doel.
FOTO BELGA De kerncentra­le van Doel.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium