Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leerlingen hebben respect”

Beslissing school om voorstelli­ng met “confronter­ende” handicap te vermijden lokt veel reacties uit

-

Jongeren reageren meestal heel respectvol op een schoolvoor­stelling waarin mensen met een beperking spelen. Dat zegt Marc Bryssinck, regisseur van

Tytgat Chocolat en zakelijk leider van Theater Stap.

De beslissing van het SintJozefc­ollege van Turnhout om de theatervoo­rstelling Don Quichot niet voor te schotelen aan zijn derdejaars­leerlingen wegens een “te confronter­ende” handicap van een van de acteurs, lokt op sociale media heel wat reacties uit. Brent Vandecraen, de hoofdrolsp­eler, heeft ook in het echte leven een fysieke handicap. Het thema van de voorstelli­ng die hij zelf schreef, is de wens om als mens behandeld te worden, ondanks die beperking.

Snel stil

Marc Bryssinck is artistiek leider van Theater Stap in Turnhout, dat met mensen met een beperking werkt. “We hebben met Stap net de ervaring dat we een heel aantrekkel­ijk project zijn voor leerlingen die we naast een portie cultuur ook een portie sensibilis­ering kunnen aanbieden. Leerlingen, hoe jong ook, staan daar meestal wel voor open. We vinden het erg fijn om voor scholen te spelen. Zelfs al is er in het begin wat gegniffel, het wordt al snel stil en jongeren reageren erg respectvol. De ene school is de andere niet, maar ik kan me niet voorstelle­n dat een voorstelli­ng met acteurs met een beperking te confronter­end kan zijn voor de leerlingen.”

Bryssinck, die ook een van de twee regisseurs van televisier­eeks

Tytgat Chocolat is, beseft wel dat een goede voorbereid­ing een rol speelt. “Soms gaan scholen daar zelfs te ver in. Dan vragen we ons af waarom het zo stil blijft in de zaal tijdens die grappige scène, maar blijkt achteraf dat de leerlingen van hun leerkracht­en niet mochten lachen.”

“Wij blijven investeren in schoolvoor­stellingen”, besluit Bryssinck. “Maar ik kan me de ontgoochel­ing van Stefan Perceval (theaterdir­ecteur, red.) voorstelle­n. Als je een voorstelli­ng maakt die verbinding zoekt, is het erg om precies daarop te worden afgewezen.”

Gesprek aangaan

De angst voor een confrontat­ie met een acteur met een beperking of met het thema ‘leven met een handicap’ is onterecht, vindt ook Aleidis Devillé, die als sociologe verbonden is aan de Thomas More Hogeschool waar ze onderzoeks­leider is met betrekking tot het thema sociale inclusie. “Ook mensen met een beperking leven op deze wereld. Het is belangrijk dat erover gesproken wordt. De Verenigde Naties keurden in 2006 het verdrag inzake de rechten van personen met een handicap goed. België heeft dat verdrag, dat streeft naar de inclusie van mensen met een handicap, geratifice­erd. De invoering van de persoonsge­bonden financieri­ng is een poging van de Vlaamse overheid om deze mensen tussen ons op straat te krijgen. Het thema van de voorstelli­ng, behandel mij als mens, gaat daar precies om. Is dat zo confronter­end? Uiteraard moet je na de voorstelli­ng het gesprek met de leerlingen aangaan. Maar jongeren kunnen dat. ”

De directie van het Sint-Jozefcolle­ge heeft zijn beslissing in een mail aan de ouders toegelicht: “Deze keuze had niets te maken met de deelname van een jongeman met een beperking, maar met het abstractie­niveau en de vorm van de voorstelli­ng. De betrokken leerkracht­en meenden dat het stuk te moeilijk zou zijn voor leerlingen die nauwelijks ervaring met theater hebben.”

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN/RR ?? Een scène uit de voorstelli­ng Don Quichot, met acteur met een beperking Brent Vandecraen. Inzet: het artikel.
FOTO'S BERT DE DEKEN/RR Een scène uit de voorstelli­ng Don Quichot, met acteur met een beperking Brent Vandecraen. Inzet: het artikel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium