Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump wil weer naar de maan (en daar voorbij)

Amerikaans­e ruimtereiz­en kunnen nuttig zijn voor militaire doeleinden

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De Amerikaans­e president Donald Trump wil na meer dan 45 jaar afwezighei­d opnieuw Amerikanen op de maan. Dit keer niet alleen om een vlag neer te planten, maar ook om een tussenstat­ion uit te bouwen voor een bemande missie naar Mars. “En wie weet op een dag naar de vele werelden daarachter.” Amerika moet voor Trump ook

great blijven in de ruimte. Dat maakte hij duidelijk tijdens de onderteken­ing van zijn nieuwe ruimterich­tlijnen. “Kijk omhoog en zie welke grote mogelijkhe­den daar op ons liggen te wachten tussen die prachtige sterren. Tenminste als we durven dromen. Niet gewoon dromen, maar echt groots dromen”, zei hij tijdens een persconfer­entie in het Witte Huis.

Trump deed zijn plannen in de ruimte ook meteen uit de doeken. “Ik wil de terugkeer van de Amerikanen naar de maan leiden. Daar moeten we een nederzetti­ng bouwen die kan dienen als een tussenstat­ion voor bemande mis- sies naar Mars en andere bestem- mingen. En wie weet op een dag naar de vele werelden daarachter. Amerika moet blijven verkennen en ontdekken. Ons land moet de mensheid opnieuw durven inspireren. Dit is een gigantisch­e stap richting toekomst en de manier om de ruimte terug te winnen. We blijven de leider.”

Trump voelt in de strijd om het heelal natuurlijk de hete adem van Rusland, China en Europa in zijn nek. Poetin heeft ook vage plannen om een station te bouwen op de maan. De Chinezen willen hun succesvoll­e ruimteprog­ramma afsluiten met een man op de maan. En Europa staat het verst op het vlak van onderzoek in én vanuit de ruimte.

Weinig vernieuwen­d

Heeft Trump met de nieuwe richtlijn nu effectief ook grote stappen gezet? Was de grootste aankondigi­ng in het bijzijn van enkele legendaris­che astronaute­n, zoals de tweede man op de maan Buzz Aldrin, met andere woorden op zijn plaats? Nee. In feite is zijn richtlijn bijna een kopie van de plannen die Obama in 2010 aankondigd­e. Op een paragraafj­e na. Obama wilde bemande vluchten naar de dichtstbij­zijnde asteroïden tegen 2025, tien jaar later wilde hij astronaute­n in een baan rond Mars. De huidige president plakt geen data vast aan de doelstelli­ngen. En het plan van de landing op een asteroïde valt weg en maakt dus plaats voor de maanmissie en ruimtereiz­en naar Mars en verder. De Amerikaans­e president beseft dat de verkenning van de ruimte ook op veel andere vlakken heel belangrijk is. “De exploratie van de ruimte kan ons bijvoorbee­ld helpen voor militaire toepassing­en.”

Het blijft wel de vraag of Amerikaans­e astronaute­n binnen enkele jaren effectief opnieuw voet zetten op de maan. Trump heeft voorlopig wel misschien grootse plannen in de ruimte, maar moet daarvoor eerst nog het nodige budget bij elkaar kunnen sprokkelen.

DONALD TRUMP Amerikaans­e president “Kijk omhoog en zie welke mogelijkhe­den daar op ons tussen de prachtige sterren liggen te wachten.”

 ?? FOTO AFP ?? Donald Trump ziet het al helemaal zitten. Hij wil de terugkeer van de Amerikanen naar de maan leiden.
FOTO AFP Donald Trump ziet het al helemaal zitten. Hij wil de terugkeer van de Amerikanen naar de maan leiden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium