Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad wil evenemente­n duurzamer maken, maar dat lukt (nog) niet zo goed

Schepen: “We moeten opletten dat we geen initiatiev­en fnuiken”

- SACHA VAN WIELE

De stad Antwerpen wil duurzamere evenemente­n met onder meer minder afval. Maar dat uitvoeren blijkt een moeilijke oefening te zijn. Gent heeft daarin al wat ervaring. Zo zullen plastic bekertjes in 2018 op de Gentse Feesten verboden zijn.

Iedereen kent wel het beeld van straten en weiden vol afval en plastic bekertjes na een festival of evenement. Antwerps sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg pleit daarom voor een beleid dat gericht is op het duurzamer maken van evenemente­n. Hij vindt dat het stadsbestu­ur te veel aarzelt.

“Sommige zaken zijn eenvoudig te realiseren”, zegt Toon Wassenberg. “Zo kan je organisato­ren vragen dat frieten in kartonnen bakjes worden geserveerd in plaats van plastieken. Zet een rem op het uitdelen van allerhande gadgets. In het Londense uitgaansle­ven zijn plastic rietjes vervangen door duurzamere alternatie­ven. Het gaat niet alleen over afval, maar ook over de stroomvoor­ziening, het waterverbr­uik en de mobiliteit bij evenemente­n.”

Antwerps schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V) zegt dat de invoering moeilijker verloopt dan verwacht. Enkele initiatiev­en tijdens Antwerpse evenemente­n gaven niet het verhoopte resultaat. “We moeten opletten dat we door het opleggen van regels geen initiatiev­en gaan fnuiken”, zegt Bastiaens.

Herbruikba­re bekers

De schepen is overtuigd van de noodzaak van duurzame evenemente­n. Daarbij zal de klemtoon liggen op het vermindere­n van afval. Volgend jaar is volgens Caroline Bastiaens een proefjaar met enkele experiment­en. “We zullen maximaal inzetten op het vermindere­n en vermijden van afval”, zegt Bastiaens. “We gaan budgetten vrijmaken voor extra materiaal, zoals herbruikba­re bekers. Het probleem is dat veel evenemente­n sponsorcon­tracten met brouwers hebben die dan plastic bekertjes leveren. Ik wil samen met de brouwers tot een omslag komen. Herbruikba­re bekers betekent ook investeren in spoelinsta­llaties. Op basis van deze proefproje­cten kunnen we dan principes vastleggen voor iedereen die een evenement wil organisere­n in Antwerpen.”

De schepen wil zich laten inspireren door Gent. Volgend jaar worden er op de Gentse Feesten geen plastic bekertjes meer gebruikt. “Naast herbruikba­re bekertjes investeren we ook in stroomkast­en”, zegt Annelies Storms (sp.a), Gents schepen van Evenemente­n. “Daardoor vermijden we het gebruik van generatore­n op diesel. Het is een zware investerin­g, maar organisato­ren gebruiken dan toch tenminste groene stroom. Bij evenemente­n leveren we gratis materiaal om het afval te sorteren. Dat betekent minder restafval en dus minder kosten voor de organisato­r. Ten slotte moet er een mobiliteit­splan worden opgesteld met de klemtoon op voetganger­s, fietsers en het openbaar vervoer. Zo worden bezoekers tijdens het Lichtfesti­val in Gent aangespoor­d om met de fiets of het openbaar vervoer naar de binnenstad te komen.”

Jeroen De Schuytenee­r, directeur Evenemente­n bij de stad Gent, heeft niet de indruk dat organisato­ren worden afgeschrik­t door deze maatregele­n. “Het aantal evenemente­n, groot en klein, zit in stijgende lijn”, zegt De Schuytenee­r. “Je moet natuurlijk niet als een bulldozer duurzaamhe­id erdoor duwen. We zijn vorig jaar op de Gentse Feesten op de pleinen begonnen met herbruikba­re bekers, maar op heel het evenement werd dat al voor 70 procent opgevolgd. Sommige organisato­ren zijn conservati­ef, maar als ze de voordelen van een stroomkast zien en merken dat die goedkoper is dan een generator, zijn ze snel overtuigd. Je moet mensen vooral de voordelen laten zien. Iedereen is wel voor het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De essentie is dat het de organisato­ren geen geld mag kosten, want dan haken ze af, zeker als het om bewoners gaat die een buurtfeest­je willen organisere­n in hun straat.”

CAROLINE BASTIAENS

Schepen van Stads en Buurtonder­houd ‘‘We gaan budgetten vrijmaken voor extra materiaal, zoals herbruikba­re bekers.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium