Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen tekent bezwaar aan tegen project Mellaertss­traat

Nieuwe samentuin staat in de steigers vlak bij ’t Werkhuys

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het is onverantwo­ord om de open ruimte die er nog is vol te bouwen”, klinkt het bij Groen Borgerhout. Daarom diende de partij een bezwaarsch­rift in tegen het woonprojec­t in de Mellaertss­traat, waar voordien samentuin De Wasserette gelegen was.

Vier nieuwbouww­oningen met een gemeenscha­ppelijk dakterras en een tuin, een ondergrond­se buurtparki­ng voor veertig auto’s en een fietsensta­lling. Dat is wat er komt op de site waar tot voor kort samentuin De Wasserette en voordien droogkuis Bodix gevestigd was. Het geplande woonprojec­t, en daarmee het verdwijnen van de samentuin, zette eerder al kwaad bloed bij heel wat buurtbewon­ers. Zij konden hiertegen tot begin december een bezwaarsch­rift indienen, zoals de gangbare procedure dat voorschrij­ft.

De Borgerhout­se afdeling van Groen diende alvast een bezwaarsch­rift in. “Daarmee willen we een duidelijk signaal geven. Wij zijn absoluut niet tevreden met de plannen voor deze site. In deze wijk is er een enorm tekort aan groen en open ruimte”, zegt Borgerhout­s Groen-voorzitter Pieter Vissers.

“Het is niet meer van deze tijd om in een dichtbevol­kte buurt extra parkeerpla­atsen voor auto’s te bouwen, zeker wanneer blijkt dat er in de directe omgeving voldoende bedrijfspa­rkings gevestigd zijn die ’s avonds leeg staan. Bovendien wordt de Mellaertss­traat in de toekomst een doodlopend­e straat. Maar de bouw van een parking zal daarentege­n juist voor extra autoverkee­r zorgen, met alweer een streetcany­on en ongezonde lucht als gevolg. Wij kunnen dus niet anders dan tegen dit project ingaan en desnoods verder juridische stappen nemen.”

Naast Groen tekende onder andere ook buurtbewoo­nster Lut bezwaar aan. “Ik was betrokken bij de samentuin en heb mensen in de buurt aangemoedi­gd om mijn voorbeeld te volgen. Dit was een hele aangename plek en Borgerhout schreeuwt om een stukje groen.”

Het is nu aan de stedenbouw­kundig ambtenaar om de bezwaarsch­riften te bekijken, waarop al dan niet een bouwvergun­ning kan worden afgeleverd. “Als die vergunning wordt afgeleverd, starten de werken in februari of maart”, zegt Yrsa Vermaut van AG Vespa, het vastgoedbe­drijf van de stad dat het project leidt. De bouwwerken zullen gepaard gaan met saneringsw­erken, omdat de bodem verontrein­igd is door de vroegere droogkuisa­ctiviteite­n op de site.

Nieuwe samentuin

Sinds het sluiten van samentuin De Wasserette werd er trouwens volop gezocht naar een nieuwe locatie voor een samentuin. En die werd ondertusse­n gevonden, vlak bij ’t Werkhuys in de Reizigerss­traat. “Daar ligt een stukje grond dat op dit moment nog een werfzone is van Woonhaven”, zegt Minne Wouters van ’t Werkhuys. “Maar we willen hier graag een toffe ontmoeting­splek voor de buurt van maken. Op dit ogenblik staan er al drie bakken waarin getuinierd kan worden. In januari komen er daar nog eens drie bij. Maar het zal pas vanaf januari 2019 zijn, wanneer de werf weg is, dat er aan een echte samentuin kan worden gewerkt. Vanuit ’t Werkhuys zijn we daar zeker vragende partij voor. Ook hebben we al een positief advies gekregen. Maar na de verkiezing­en zal ook het nieuwe bestuur goedkeurin­g moeten geven voordat we een echte doorstart kunnen maken.”

YRSA VERMAUT AG Vespa ‘‘Als de bouwvergun­ning wordt afgeleverd, starten de werken in februari of maart.’’

 ?? FOTO HAERYNCK VANMEIRHAE­GHE ARCHITECTE­N ?? Zo zal het gebouw in de Mellaertst­raat eruitzien.
FOTO HAERYNCK VANMEIRHAE­GHE ARCHITECTE­N Zo zal het gebouw in de Mellaertst­raat eruitzien.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De samentuin ‘De Wasserette’ in 2015.
FOTO JORIS HERREGODS De samentuin ‘De Wasserette’ in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium