Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Presentatr­ice offert kerstdagen op voor goed doel

- (rvre) www.madamebicy­clette.be

Radio 2presentat­rice Natalie Sterckx brengt de feestdagen door in Bangladesh. Met het Benelux Relief ERUteam zorgt ze voor onderdak en distributi­egoederen voor de Rohingyavl­uchtelinge­n uit Myanmar.

Na elf maanden keerde Natalie Sterckx eind deze zomer terug van een wereldreis op de fiets. Op haar eentje fietste ze onder meer door Thailand, Tasmanië, Tadzjikist­an en Zwitserlan­d. Terug thuisgekom­en kon ze de armoede en miserie die ze gezien had op haar tocht maar moeilijk van zich afschudden. Daarom schreef de presentatr­ice zich in voor een cursus bij het Rode Kruis.

“Vlak na mijn thuiskomst heb ik me aangemeld voor de cursus. Ik wilde anderen helpen en iets doen. Je komt anders terug van zo’n lange reis alleen en je kijkt anders naar de dingen. Het valt me meer en meer op dat we ons in België ergeren aan kleine problemen. Daar zie ik het nut niet meer van in.”

Begin deze week kwam Natalie aan in Bangladesh. De fiets blijft deze keer thuis. “Wij lossen een ander team van het Rode Kruis af in de opvangkamp­en van de Rohingya-vluchtelin­gen die massaal vluchten uit Myanmar. Concreet zorgen wij ervoor dat families die hier aankomen geregistre­erd worden en we delen goederen uit. De basiszaken als touw en zuilen om onderdak te maken zijn het belangrijk­st. Verder delen we ook hygiënekit­s en voedsel uit. De situatie van de vluchtelin­gen is vol- gens het vorige team schrijnend. Het regenseizo­en is eigenlijk al voorbij, maar het blijft regenen, waardoor er veel modder ligt in de kampen.”

Om haar ervaringen in Bangladesh te delen is Natalie een vlog gestart. Dat videodagbo­ek kunnen geïnteress­eerden terugvinde­n op haar website.

Dat Natalie de kerstsfeer zal missen dit jaar, vindt ze niet zo erg. “Vorig jaar zat ik in Tasmanië, nu in Bangladesh. Mijn familie vindt het erger dat ik er niet ben dan ikzelf. In de geest van Kerstmis en het zorgen voor elkaar is dit wel iets anders dan kalkoen en kroketten eten.”

 ?? FOTO RR ?? Natalie Sterckx in een vluchtelin­genkamp.
FOTO RR Natalie Sterckx in een vluchtelin­genkamp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium