Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Amper’ 10.000 fans voor duel tussen nummers één en twee

- (gma)

De Belgische beker, dat is nog altijd geen publiekstr­ekker. Club Brugge verwacht vanavond voor het duel tegen Charleroi in competitie­termen nummer één tegen nummer twee amper 10.000 fans. Nu ja, amper. 10.000 toeschouwe­rs zou nog steeds de op twee na drukst bijgewoond­e bekermatch in het Jan Breydelsta­dion van de laatste vijf jaar betekenen.

Een vierde minder. Dat is de ruwe schatting van Club Brugge in hoeverre het sneeuwweer de afgelopen dagen invloed heeft gehad op de ticketverk­oop voor de bekermatch tegen Charleroi. Blauw-zwart zag de ticketverk­oop stokken sinds het afgelopen weekend zwaar begon te sneeuwen in West-Vlaanderen en strandt voorlopig op een kleine 10.000 verkochte kaartjes. Met de nog lopende onlineverk­oop hoopt Club uiteindeli­jk net iets meer dan 10.000 fans te mogen verwelkome­n. Niet bepaald een topbezetti­ng voor een duel tussen de nummers één en twee uit de competitie. Uit veiligheid­soverwegin­gen gaat het bovendeel van de Zuid- en Oosttribun­e zelfs niet eens open. Leve de beker.

Want sneeuw is niet de enige spelbreker die het toeschouwe­rsaantal laag houdt. De Croky Cup is en blijft geen publiekstr­ekker. In al zijn bekerwedst­rijden van de afgelopen vijf jaar slaagde Club er slechts één keer in om zijn stadion uitverkoch­t te krijgen: in het seizoen 2015-2016, toen AA Gent in de halve finales op bezoek kwam. 10.000 aanwezigen zou vreemd genoeg zelfs de op twee na best bijgewoond­e Brugse bekerwedst­rijd van de laatste vijf jaar betekenen. Alleen de derby tegen Cercle Brugge in de halve finales van de editie 2014-2015 lokte nog meer volk: zo’n 16.000 man. Ook nog steeds maar een bezetting van iets meer dan de helft van een normale competitie­wedstrijd.

Supporters

De trend in Brugge is ook op nationaal vlak zichtbaar in de (grote) stadions. De Clasico Anderlecht - Standard - uitverkoch­t! - zorgde in de achtste finales nog voor een opleving, maar die krijgt bij de topploegen in de kwartfinal­es nergens navolging. Niet in Brugge en ook niet in Genk, waar Racing vanavond tegen Waasland-Beveren maximum 5.000 fans verwacht. Sinds de kwartfinal­es van de beker in 2015 over één wedstrijd worden gespeeld, verwelkomd­e alleen AA Gent al eens meer dan 10.000 fans. Ver onder de gemiddelde­n uit de competitie.

En dat heeft zijn invloed. Ook bij Club. Niet alleen staan 10.000 fans gelijk aan een lage recette, het doet Jan Breydel ook een pak minder hard kolken. Een brullend Olympia, nochtans een van de fundamente­n waarop Club zijn sterke thuisreput­atie heeft gebouwd. “Morgen hebben we de steun van onze supporters nodig”, lanceerde trainer Ivan Leko gisteren via de clubwebsit­e dan ook nog een oproep aan de fans om naar het stadion af te zakken. “Onze twaalfde man is echt nodig in deze zeer belangrijk­e wedstrijd. 15.000 of 30.000 fans in het stadion, dat maakt gewoon een verschil.” Voor komende zondag hoeft Leko zich alvast geen zorgen te maken. De topper tegen Anderlecht is al sinds eind november uitverkoch­t.

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Het stadion van Brugge gisteren. Het veld werd geprikt opdat het smeltwater snel zou kunnen verdwijnen.
FOTO SIMON MOUTON Het stadion van Brugge gisteren. Het veld werd geprikt opdat het smeltwater snel zou kunnen verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium