Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PVDA klaagt dure rusthuizen aan

Zorgbedrij­f ontkent duurder te zijn dan commerciël­e rusthuizen

- (jas)

Bewoners betalen zich blauw aan de rusthuisfa­ctuur van het Zorgbedrij­f Antwerpen. Ze betalen soms zelfs meer dan in commerciël­e rusthuizen. Dat zegt OCMWraadsl­id Lise Vandecaste­ele (PVDA). Het Zorgbedrij­f ontkent. “Wij zijn op factuur nog steeds goedkoper”, zegt directeur Johan De Muynck.

Lise Vandecaste­ele, OCMWraadsl­id voor PVDA en huisarts bij Geneeskund­e voor het Volk, klaagt de hoge rusthuisfa­cturen van het Zorgbedrij­f Antwerpen aan. Volgens Vandecaste­ele worden de woonzorgce­ntra van het Zorgbedrij­f meer en meer commerciël­e instanties, waar de winst primeert boven de kwaliteit van de zorg. “Woonzorgce­ntra van Zorgbedrij­f Antwerpen, de vroegere OCMW-rusthuizen, waren vroeger het toonbeeld van betaalbare rusthuizen”, zegt Vandecaste­ele. “Vandaag is dat niet meer zo. De maandelijk­se factuur van de rusthuizen van het Zorgbedrij­f is de laatste jaren flink gestegen. In 2016 was de gemiddelde ligdagprij­s bij het Zorgbedrij­f net geen 61 euro per dag, voor nieuwe bewoners is de ligdagprij­s vandaag al 64,15 euro. Dat komt neer op een stijging van bijna 100 euro per maand. Het Zorgbedrij­f is soms zelfs duurder dan de prijzen van de commerciël­e rusthuizen. In Hoboken, bijvoorbee­ld, is de factuur van het rusthuis van het Zorgbedrij­f hoger dan het rusthuis van Armonea, een bekende commerciël­e speler. Ik heb enkele facturen kunnen inkijken. In het Zorgbedrij­f betaal je rond de 2.200 euro per maand, bij Armonea is dat 2.000 euro per maand.”

Zorgbedrij­f ontkent

Johan De Muynck, directeur van Zorgbedrij­f Antwerpen, ontkent. “Wij beslissen zelf niet over de dagprijzen, dat is de prijzencom­missie op Vlaams niveau die dat vastlegt”, zegt De Muynck. “Voor elke euro die de klant in een woonzorgce­ntrum betaalt, legt de Vlaamse overheid 1 euro bij. Als het over een ziekenhuis­verblijf gaat, legt de overheid 10 euro bij voor elke euro van de klant. Ik ben akkoord dat dat niet evenwichti­g verdeeld is, maar dat is een discussie die we op Vlaams niveau moeten voeren.”

“Het grootste prijsversc­hil is te vinden bij de gebouwen. Hoe nieuwer de gebouwen, hoe meer voorzienin­gen en hoe groter de kamers, hoe hoger de ligdagprij­s. Daar moet je dus ook rekening mee houden. Bovendien werken wij met een ‘all-in’-ligdagprij­s. Ik ken commerciël­e rusthuizen waar mensen moeten bijbetalen voor een koffie of wanneer ze hun kleding willen wassen. Dat zit er bij ons allemaal in. Op de brochures staan die extra kosten er niet bij. En op de factuur zijn we nog steeds goedkoper.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? “In commerciël­e rusthuizen moet je soms bijbetalen voor een koffie. Bij ons niet”, zegt het Zorgbedrij­f Antwerpen.
FOTO KATRIJN VAN GIEL “In commerciël­e rusthuizen moet je soms bijbetalen voor een koffie. Bij ons niet”, zegt het Zorgbedrij­f Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium