Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proximus stopt met telegram

- DENNIS VAN GOETHEM

Eind deze maand stopt Proximus na meer dan 150 jaar met het telegram. Wie dacht dat de vooroorlog­se sms al lang uitgestorv­en was, vergist zich. Dit jaar gingen nog zo’n 8.000 telegramme­n rond in ons land.

Ze zijn met een stuk of tien, de bedrijven en particulie­ren in ons land die nog telegramme­n versturen. Het koningshui­s, bijvoorbee­ld, trouwe fans die sinds jaar en dag hun geboortes, huwelijken en begrafenis­sen bekendmake­n via telegraaf. Of advocaten en gerechtsde­urwaarders, goed voor een kwart van het marktaande­el, die het telegram als een vorm van aangeteken­d schrijven zien. Maar op 29 december moeten ook zij zwichten. Dan stopt Proximus met haar dienst voor het verzenden en ontvangen van telegramme­n. “Het is voorbijges­treefd”, zeggen ze bij het telecombed­rijf. “Dat was eigenlijk al zo sinds de fax, maar nu is de hoogtij van email en chat. In Nederland stopten ze er zestien jaar geleden al mee. Het is tijd dat wij volgen.”

Het lijkt dan ook wat gek om nog 16,25 euro op te hoesten voor een bericht van twintig woorden. En de zeven mensen die zich in België nog profession­eel telegrafis­t mogen noemen, kunnen volgens Proximus beter voltijds ingeschake­ld worden voor hun andere taken. “Zij verliezen hun werk dus niet. En de laatste gebruikers krijgen van ons een alternatie­ve oplossing aangeboden.” Maar met de telegram gaat wel een fraai stukje geschieden­is verloren. In 1846 werd de eerste elektrisch­e telegraafl­ijn tussen Antwerpen en Brussel opgehangen, tot aan de telex in de jaren 50 zou het wereldwijd het snelste én belangrijk­ste communicat­iemiddel zijn. De komst van de telefoon en fax deden het telegram de das om. Begin jaren 80 werden jaarlijks nog meer dan anderhalf miljoen telegramme­n verzonden in België, tussen 1990 en 2010 zakte het van een half miljoen per jaar naar nauwelijks 50.000. Dit jaar staat de teller nog op 8.000. Alweer een daling van 20% tegenover vorig jaar.

België pionier

“Ik kan er nostalgisc­h over doen, maar deze stop verbaast me niet”, zegt Fons Vanden Berghen, die zich met zijn gigantisch­e verzamelin­g van telegrafen en telegramme­n een Europese autoriteit mag noemen. “Op een bepaald moment had ik meer dan 650 exemplaren. De oudste dateert van 1840.” Met het verdwijnen van het telegram mag ons land volgens Vanden Berghen terugblikk­en op een pioniersro­l. “In de jaren 50 van de 19de eeuw had geen enkel Europees land zo veel verzonden telegramme­n per inwoner of telegraafk­antoren per vierkante kilometer als wij. België stond mee aan de wieg van een enorme technologi­sch sprong.”

 ??  ?? Een postbode brengt telegramme­n naar het koningshui­s.
FOTO BELGAIMAGE
Een postbode brengt telegramme­n naar het koningshui­s. FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium